Přihlásit

Slovensko potvrdilo první případ ptačí chřipky v tomto roce (Finance.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bratislava 29. března (zpravodaj ČTK)
Slovensko potvrdilo první případ ptačí chřipky v tomto roce. Virus typu H5N6 úřady zjistily u jednoho z uhynutých racků, kteří byli nalezeni nedaleko města Galanta asi 70 kilometrů východně od Bratislavy. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo zemědělství.

Z testů vyplynulo, že zjištěný virus je podobný viru, jehož původ je v Japonsku a na Tchaj-wanu a který se z Asie loni rozšířil do Evropy.

Slovenští veterináři nařídili monitorovat území v okolí výskytu ptačí chřipky a zakázali lov volně žijícího ptactva. V okruhu tří kilometrů se nachází část jedné obce, ve které úřady zahájily soupis všech chovů drůbeže, holubů a jiných ptáků držených v zajetí.
 
"Vyzýváme chovatele, aby dodržovali biologickou ochranu chovů a zabránili kontaktu s divoce žijícími ptáky, kteří migrují Evropou," uvedla ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Loni Slovensko zaznamenalo několik desítek případů ptačí chřipky. Na rozdíl od České republiky Bratislava tehdy nepřistoupila k hromadnému vybíjení drůbeže, která byla na Slovensku utracena pouze v zasažených malochovech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.