Přihlásit

Ve Žďáře opět uvidíte stovky zvířecích lebek (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďár nad Sázavou - Přibližně 1250 trofejí zvěře čeká na dychtivé oči myslivců i milovníků přírody ve Žďáře nad Sázavou. Dnes totiž začíná každoroční chovatelská přehlídka pod taktovkou Českomoravské myslivecké jednoty.
Na přehlídce se i laici mohou přesvědčit, jak se za uplynulý rok hospodařilo v jednotlivých honitbách. "Tady je v podstatě možné vidět, v jaké asi kvalitě ta zvěř běhá po lesích," vysvětlil jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou Oldřich Sedlář.

Loví jen to, co mohou

Diváci na přehlídce naleznou výběr těch nejslabších jedinců, které by v lese mohli potkat. Myslivci mohou lovit pouze zvířata, co se nehodí do chovů, čili takzvaný průběr. Nebo potom lovnou zvěř, která je na vrcholu svých sil a postupně by začala stárnout, a tak musí uvolnit místo mladší populaci. Přehlídka tak zároveň funguje jako kontrola toho, zda nimrodi nestřílejí chovné kusy.
Podle vystavených exponátů se dají odpozorovat kvalitativní změny v chovu zvěře. "My jsme bohužel dost závislí na příznivosti klimatu. Loňská zima se rapidně podepsala na stavu veškeré zvěře, zejména srnčí. Výsledek roku 2006 je zhruba o třetinu horší než v předchozích letech," podotkl Oldřich Sedlář.

Stavy klesly

Právě stavy srnčí zvěře výrazně klesly. "Má to na svědomí samozřejmě loňská tuhá zima. Zvěř byla velice oslabená a na jaře padla. Největší úhyn jsme zaznamenali v březnu až květnu," konstatoval člen myslivecké rady ze Žďárska Antonín Čech.
Veřejná chovatelská přehlídka trvá ode dneška do neděle. Lidé mohou přijít vždy mezi osmou a sedmnáctou hodinou.

ONDŘEJ ŠVÁRA

Foto - Chovatelská přehlídka ve Žďáře dnes začíná pro veřejnost.
Foto Ondřej Švára

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.