Přihlásit

Expozice připomíná jelení tragédii (Region Bruntálský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KARLOVICE - Mnozí myslivci a lesáci mají ještě v paměti jelení tragédii, ke které došlo před pětatřiceti lety u Karlovic. Při souboji nešťastnou náhodou  uhynuli oba soupeři. Dnes tuto událost připomíná expozice v Karlovicích.

Muzeum v Bruntále se vyznačuje tím, že kromě sbírek společenskovědních a přírodovědných se specializuje na sbírky lesnické. Tento ojedinělý fond je prezentován samostatnou lesnickou expozicí v muzeu v Karlovicích, která mapuje historii i současnost lesnické činnosti na Bruntálsku.
Součástí této expozice je i takzvaná Jelení tragédie. Dokumentuje důsledky lidské nedbalosti a lhostejnosti, které vedly ke smrti dvou soupeřících samců. Případ se odehrál na přelomu září a října roku 1972 v lesích mezi Karlovicemi, Pustou Rudnou a Vrbnem pod Pradědem. Dva říjící jeleni se při vzájemném souboji zapletli do zbytků lana, které bylo připevněno ke vzrostlému buku.
V ranních hodinách byli nalezeni uškrceni tímto lanem, které zde zůstalo zapomenuto lesními dělníky po lanovkovém přibližování dříví. To se stalo jelením sokům osudným, už mrtvé je nalezl lesník Oskar Anděl. Na památku této události, bylo vše nafoceno. Vypreparované trofeje jsou k vidění v muzeu v Karlovicích již od 1. května 2007. Zvířecí tragédie je jednou z řady zajímavostí, které připomínají exponáty Muzea v Bruntále, které letos slaví stoleté trvání a na pátek 25. května připravilo pro návštěvníky oslavy s řadou překvapení.

Foto - Lesníci u smutného nálezu, dva soupeřící jeleni se zamotali do ocelového lana a uhynuli.
Foto - ARCHIV MUZEA BRUNTÁL

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.