Přihlásit

Chovatelská přehlídka Uherskohradišťska (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluk
Víkendová chovatelská přehlídka trofejí zvěře, kterou v loňském roce ulovili myslivci z Uherskohradišťska, bude vyvrcholením uplynulé lovecké sezony. Z pověření Městského úřadu Uherské Hradiště a Uherského Brodu ji uspořádá v sobotu a v neděli ve sportovní hale v Hluku Okresní myslivecký spolek Českomoravské myslivecké jednoty (OMS ČMMJ) ve spolupráci s hluckou mysliveckou společností.
"Široká veřejnost má možnost posoudit přístup myslivců k prováděnému odlovu, ale i kvalitu zvěře v jednotlivých honitbách. Dobrá trofej je nejenom známkou genetiky, vhodného životního prostředí, kvalitního krmiva po celý rok včetně přikrmování v zimním období, ale i dobrým posouzením správnosti odlovu ze strany lovce," je přesvědčen Karel Blahušek, předseda OMS ČMMJ Uherské Hradiště.
Smyslem přehlídky je mimo jiné i to, aby chyby, kterých se někteří příslušníci Hubertova cechu dopustili, byly v mysliveckých kolektivech podrobně rozebrány a byly z nich vyvozeny patřičné závěry pro další chov zvěře.
Chovatelské přehlídce předcházelo na sklonku března hodnocení trofejí patnácti
mysliveckými odborníky, kteří je bodově ohodnotili v souladu s mezinárodní dohodou CIC. Pozornosti se budou na přehlídce těšit trofeje, které dosáhly hodnoty zlatých, stříbrných a bronzových medailí. "Na přehlídce trofejí se vůbec poprvé objeví i kolekce deseti daňčích shozů z Bystřice pod Lopeníkem, z nichž některé mají hodnotu bronzových a stříbrných medailí," pochlubil se Libor Beníček, předseda myslivecké komise OMS.
Na přehlídce budou trofeje spárkaté zvěře označeny buď zeleným bodem, což znamená, že myslivec provedl správný průběrný odstřel srnce, jelena, daňka či muflona, nebo červeným puntíkem. Ten svědčí o nesprávném odstřelu dané zvěře. "Přehlídka trofejí bude v sobotu dopoledne obohacena o odborný seminář Františka Havláta, člena ekologické komise ČMMJ, který se bude zabývat kladným vlivem biopásů na volně žijící živočichy. O ukázky vábení se krátce po obědě postará člen klubu historie slovenského pol'ovnictva František Stoličný. V neděli dopoledne zpestří přehlídku dechová hudba Veselá pětka z Hluku, po níž bude autogramiáda knihy Myslivecké besedování hluckého rodáka Františka Libosvára.

Foto - ZLATÉ TOULCE. Přehlídce trofejí, která se uskuteční o víkendu, předcházelo jejich hodnocení.

Foto - Zdeněk Skalička

(zs)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.