Přihlásit

Myslivecké sdružení Tetřívek bude slavit (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bezvěrovsko
Jednou z nejaktivnějších bezvěrovských skupin jsou myslivci. Jejich sdružení Tetřívek oslaví za pět let 50 let své činnosti. 27. prosince 1962 byl tento spolek založen.
"Když jsme zakládali sdružení, bylo nás dvacet sedm, zakladatelem byl Jaroslav Rada z Vlkošova," uvedl Jindřich Nekola, který je od roku 1969 předsedou Tetřívku. K dnešnímu datu má spolek dvacet šest členů a tři adepty, kteří se chystají na zkoušky z myslivosti. Zajímá vás, jak velký mají revír? "Do našeho revíru patří Bezvěrov, Chudeč, Krašov, Potok, Vlkošov, Služetín, Buč a část Zhořce, celkem 1790 hektarů," informoval nás Nekola.
Myslivci přes rok nezahálejí. V zimě se pečuje o zvěř, každý má svůj krmelec, o který se musí starat a pravidelně ho čistit. Na jaře čekají na myslivce brigády, kdy musí každý strávit osm hodin času v lese a věnovat se úklidu po zimě.
"Poslední sobotu v květnnu pořádáme střelecký den. Na střelbách je vždy veliká účast, jak myslivců, tak diváků, kteří vždy uvítají možnost občerstvení ve stánku," sdělil Nekola. Každoročně na přelomu listopadu a prosince pořádají myslivci taneční zábavu zvanou "Poslední leč", ta se koná vždy po honu. Je to oblíbená akce s bohatou zvěřinovou tombolou.
Tetřívek má také svou kroniku. 29. září 1974 bylo rozhodnuto o zapisování činností mysliveckého sdružení do kroniky. Tu sepisoval až do roku 2003 Stanislav Varcaba z Prahy. Z této obsáhlé knihy se o spolku a členech dozvíte vše.

Foto - Jindřich Nekola

MIROSLAVA VEJVODOVÁ

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.