Přihlásit

Myslivci musí vozit zvěři vodu (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přestože zapršelo, drobná zvěř je podle lesníků kvůli nezvyklému jarnímu suchu stále ohrožena

Střední Morava - I když zapršelo, myslivci ze střední Moravy jsou stále v pohotovosti. Zvěř je stále vážně ohrožena nedostatkem vody. V některých částech regionu musí plnit opakovaně umělé napáječky vodou, aby zvěř měla dostatek tekutin. Nejvíc práce mají v nížinatých a intenzivně zemědělsky obdělávaných oblastech Hané.
 "Jsme rádi, že po dlouhé době v posledních dnech konečně zapršelo. Déšť ale nebyl a ani zřejmě nebude nijak intenzivní, takže je to spíš kosmetická záležitost. Pro nás se nic nemění. Napáječky se musí plnit dál. V některých místech až jednou za dva dny," vysvětlil jednatel přerovských myslivců Jaroslav Daněk.
 Myslivci pilně doplňují vodu do malých jezírek vyložených folií nebo do umělých napáječek vyrobených z rozřezaných plastových sudů. "Zkoušeli jsme speciálně vyrobené napáječky, jaké se používají například v Rakousku. Jenže nám je kradli zloději," uvedl předseda myslivecké komise Prostějov Jiří Korhon.

Poprvé plní napáječky už na jaře

Myslivci ze střední Moravy letos poprvé musí intenzivně krmit napáječky už na jaře. Loni měli s navážením vody zvěři práci až v letních měsících. "Sucho je skutečně extrémní. V dubnu napadlo jen čtrnáct procent srážek obvyklých pro tento měsíc. Tak extrémní sucha nastupují jindy mnohem později. Proto jsme museli zahájit rozvoz vody mnohem dřív než loni," uvedl Korhon.
 V současnosti je podle něj nedostatkem vody nejvíc ohrožena drobná zvěř jako zajíci, bažanti nebo koroptve. "Vysoká si vodu spíš najde, protože je zvyklá migrovat," vysvětlil Korhon.
Myslivci zatím stačí deficit srážek rozvozem vody zmírňovat. Mají však obavy, že extrémní sucho může pokračovat další týdny, případně se znovu opakovat v letních měsících.
 "V létě je takové sucho mnohem horší, protože bývá doprovázeno navíc tropickými vedry, což zvěř ještě více vyčerpává. Při probíhajících změnách klimatu je pravděpodobné, že léto bude na srážky obdobně chudé ne-li chudší než jaro," podotkl Korhon.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.