Přihlásit

Zvěř neumí použít koridor, myslivci varují řidiče (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tábor
Krátký dálniční úsek u Chotovin dělá těžkou hlavu místním myslivcům. Přicházejí o zvěř, které je na Táborsku nedostatek. Nyní shromažďují podklady, které zašlou na úřady. "Kolem této silnice chybí ploty, takže se stává, že zvěř přechází přes vozovku, což je značně nebezpečné pro lidi, ale my tím také přicházíme o zvířata," nastínil problém předseda místní organizace myslivců Václav Falada. Jen od začátku letošního roku přišli v okolí Čekanic o čtyři kusy srnční zvěře, proto Falada vyzývá myslivecká sdružení z okolí obchvatu, tedy například chotovinské, čekanické a měšické, aby dodala statistiky o ztrátách na silnicích. Ty potom odešle táborské radnici a ředitelství silnic a dálnic, jež výstavbu D3 zajišťuje. "I když jsou u Chotovin vybudované biokoridory, zvěř na ně není ještě zvyklá a neumí je používat. Je potřeba ji to naučit. Například tím, že pro ni u silnice vznikne překážka, takže bude muset hledat jinou cestu," dodal Falada.

Šance na nápravu existuje

Pro Ředitelství silnic a dálnic ČR není tento problém novinkou. Reaguje na upozornění ať již ze strany mysliveckých spolků, dopravní policie nebo krajských úřadů. "Případy hned řešíme, buď skutečně necháme úsek oplotit nebo instalovat dopravní značení, upozorňující řidiče na zvěř. Na druhou stranu je třeba upozornit na to, že když budou kolem dálnic ploty a zvěř se za ně dostane, mívá už problémy najít cestu zpátky. U nových dálničních úseků se již staví biokoridory," uvedla mluvčí ŘSD ČR Martina Vápeníková. Tak se to například stalo na D5, kdy oplocení překonal jelen. Jak Vápeníková dále uvedla, investice na podobná opatření firma může uvolnit z provozního fondu. Myslivci z Tábora přišli migrací zvěře přes silnice v poslední době o šest zajíců v Náchodě a mezi Soběslaví a Roudnou na dvacetikilometrovém úseku již o 20 kusů zvěře.

ALENA ŠATROVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.