Přihlásit

V Karlově Studánce začala nová sezona (Bruntálský a Krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Léčivým pramenům lázní žehnal biskup František Václav Lobkowicz.

Karlova Studánka
Trio trubačů z jesenické lesní správy Lesů České republiky úderem deváté hodiny sobotního dopoledne zahájilo Den myslivosti v Karlově Studánce. Ten už je třetím rokem součástí slavnostního zahájení nové lázeňské sezony. V hudební hale se otevřela výstava fotografií, koláží, kreseb a pastelů i mysliveckých trofejí.
Den myslivosti zahájili v hudební hale autor knih o přírodě Ota Bouzek, předseda okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) Josef Chrástecký a ředitel lázní Jan Vrabec. V České republice je dnes na 93 tisíc členů ČMMJ. V regionu Bruntálska, Krnovska a Rýmařovska si plní svá práva i povinnosti 950 členů, kteří právo myslivosti vykonávají na 143 tisících hektarech ve 113 honitbách.
Výstava o myslivosti představila unikátní fotografie zvěře i přírodních scenérií Jeseníků. Jejich autory jsou Martin Žatka, Bohunka a Štěpán Mikulkovi, Jiří Marek a Radim Kalivoda. Koláže, pastely a kresby tu představil Ota Bouzek. Ten společně s dalšími autory knih o přírodě a myslivosti Jiřím Mlčouškem a Jaroslavem Orlíkem přišli lidem povyprávět o psaní knih i toulkách přírodou. "Nedávno jsem si koupil knížku Jiřího Mlčouška o kamzících v Jeseníkách, je napsána skutečně krásně, s velkou znalostí a vřelostí," řekl Jan Vrabec. Den myslivosti završilo po poledni myslivecké halali u kaple sv. Huberta.
Na neděli se těšili hlavně věřící. Slavnostní mši v kostele Panny Marie Uzdravení nemocných sloužil František Václav Lobkowicz, biskup Ostravsko - opavské diecéze a posléze v pitném pavilonu žehnal léčebné síle pramenů. Pak už začala pochodová show mažoretek z Jeseníku.

Alena Kiedroňová

Foto - MAŽORETKY doprovodil Dechový orchestr mladých z Jeseníku.
Foto - Deník/Alena Kiedroňová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.