Přihlásit

Sv. Jan by chválou nešetřil, památná kaple v lese ožila (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Libovice
V lese Kejkol u Libovice, kde kdysi bývala živá a rušná hornická osada u sv. Jana, stála kaple, zámeček Beyerovka a mlýn. Dříve byla osada vyhledávaným výletním místem. V padesátých letech musel zdejší vlastník nemoovitostí odevzdat majetek státu. Po zámečku a mlýnu zbyla jen hromada kamení. Totéž by se stalo s kaplí, nebýt lidí, kteří chtěli památnou stavbu uchovat pro další generace. Rozhodli se proto, že ji opraví.
"Může za to myslivec Olda Maťátko. Před patnácti lety jel kolem krmit zvěř a zjistil, jaká tady stála ruina s propadlým stropem a bez střechy. Zburcoval mě a Ladislava Kukelku.
Ani nás nemusel přesvědčovat. Po třech letech zase zrekonstruovaný objekt zdobí les Kejkol," řekl jeden z organizátorů záchrany památky Jan Husák.
Přestože kaple je dost vzdálená od obce Libovice, své návštěvníky si zde každoročně pořádaná Svatojánská pouť najde. Ta letošní začala v sobotu odpolední mší, kterou vystřídali pražští trubači Loveckého tria s fanfáry na lovecké rohy. "Scházíme se zde už podvanácté. Chodí sem hlavně místní, kterým toto místo něco říká. Je zde příjemné posezení a když k tomu zahraje hornická kapela Žehrovanka, není důvod spěchat pryč," dodal starosta obce Miloš Hora.

(kos)

Foto - SVATÝ JAN V LESE KEJKOL u Libovice byl v sobotu svědkem pouti pořádané u příležitosti rekonstrukce zdejší kaple.

Foto - Břetislav Kostka

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.