Přihlásit

Bude znít lovecká hudba soutěž mysliveckých trubačů se blíží (Hranický týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Česká lovecká hudba u nás patří neodmyslitelně ke svatohubertské tradici a v naší zemi má pevné kořeny. Jsme vděčni, že se tuto překrásnou tradici daří udržet a dále rozšiřovat. Stalo se dobrým zvykem, že se myslivečtí trubači každým rokem scházejí na semináři. Při setkání se řeší nejen problematika soutěžních skladeb, ale i počáteční krůčky ve hře a pomoc trubačům - začátečníkům. Na soutěži pak ukáží trubači svůj um i odvahu vystoupit.
Letos se seminář i soutěž pořádají na Moravě. Seminář se konal v Potštátě ve dnech 31. března a 1. dubna. Soutěž se koná 9. a 10. června na Lovecké chatě v Horce nad Moravou
Soutěžící už určené skladby pilně nacvičují. Soutěž je vypsána pro kategorie - ladění B a Es pro soubory i sólisty. Stanoveny jsou dvě povinné soutěžní skladby a jedna volná. Letos byly vybrány tyto soutěžní skladby:
kategorie soubory ladění B
1. Josef Selement - Srnec
2. Josef Selement - Nástup
kategorie sólisté ladění B
1. Josef Selement - Jelen
2. Jan Elsnic - Pochod českých myslivců
kategorie soubory ladění Es
1. anonym - Lichtenštejnské halali
2. Henri Cléret - La Chabannes la Palice
kategorie sólisté ladění Es
1. anonym - Honební pochod
2. Monsieur Dampierre - Hle letí!
Soutěž je řízena řádem klubu mysliveckých trubačů. V každé kategorii bude uděleno první až třetí místo. Dalším ohodnocením je cena Josefa Selementa a cena VLS ČR.
První soutěžní den, v sobotu 9. června, v 9.15 hodin proběhne uvítací ceremoniál a po něm bude celý den probíhat soutěž trubačů. V podvečer budou vyhlášeny výsledky soutěže.
V neděli 10. června v areálu lovecké chaty provedou trubači Hubertskou mši Es Dur autora Petra Vacka. Po oba dny bude připraven pro veřejnost Dětský den s mnoha akcemi, cenami a špičkovým moderátorem. Hlavními pořadateli národní soutěže Horka 2007 jsou: Soubor lesnic VLS ČR s. p., Lovecké trio ZUŠ Potštát a pan Vlastimil Sedláček - Lovecká chata Horka nad Moravou. Připravena je i "mokrá varianta" - v rekreologické stodole. Doufejme, že sv. Hubert nám bude přát a Josífek Selement nad námi bude držet ochrannou ruku.
A vy, kteří máte rádi loveckou hudbu, přijďte mezi nás. Bližší informace jsou na www.cmmj.cz, www.zuspotstat.cz.
Pojede- li v tomto roce některý ze souborů ČR na mezinárodní soutěž, pak je naším přáním, aby účastníci co nejlépe reprezentovali nejen svůj soubor, podnik nebo školu, ale především naši vlast. V minulých letech to dokázali.

Autor článku Jana Kozubíková, ředitelka ZUŠ Potštát

Foto - Trubači měli seminář na Potštátě.
Foto archiv pořadatelů

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.