Přihlásit

Vlky v horách vystopoval novoborský dobrovolník (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lužické hory -
Dobrovolníkům z takzvaných Vlčích hlídek se už v severních Čechách podařilo prokázat výskyt divokých šelem na Dokesku, ve Šluknovském výběžku, v Jizerských a Krušných horách. Do seznamu oblastí obývaných vlky nejspíš přibudou také Lužické hory.
"První důkazy o možném pohybu vlků v této chráněné krajinné oblasti získali letos v první polovině ledna v podobě stopních drah či stržené kořisti. Povedlo se také ve stopní dráze odebrat vzorek trusu psovité šelmy," uvádí ve zprávě o nálezu odborníci z Hnutí Duha.
"O vlky se dlouhodobě zajímám a jejich výskyt na severu Čech se zaujetím sleduji. Při pravidelném výběhu na jeden z kopců Lužických hor jsem ve sněhu objevil nečekané stopy a celé stopní dráhy, které svým tvarem a chováním odpovídaly vlkovi. O kus dál jsem narazil na ležovisko, kde se vlci zdržovali. Pokud tady vlci přespali, musím někde v okolí najít i nějaký trus, napadlo mě," doplňuje samotný nálezce Jan Šmíd z Nového Boru, mimo jiné člen Vlčích hlídek.
Vlci v minulosti na našem území prakticky vymizeli.
Jejich návrat podle Hnutí Duha velmi pozitivně ovlivňuje zdraví českých lesů, protože vlci pomáhají regulovat velmi přemnožené kopytníky - srnce, jeleny nebo divoká prasata.

PALCE JIM NEDRŽÍ KAŽDÝ
 "Lužické hory se díky své poloze mezi německou populací vlka a Podbezdězím nabízejí jako další možná oblast trvalého výskytu této šelmy. Vlkům zde budou vyhovovat i rozsáhlé zachovalé lesy a hojnost přirozené potravy. Držme proto jejich návratu palce!" říká koordinátor Vlčích hlídek v severních Čechách Radek Kříček.
Každý ale z návratu šelem nemusí být takto nadšený. Za všechny jmenujme chovatele hospodářských zvířat. "Předsudky a malá informovanost o návratu vlků a jejich způsobu života mohou vést ke konfliktům s chovateli hospodářských zvířat, na jejichž nezabezpečená stáda mohou vlci zaútočit. Právě sdílením informací o výskytu vlků s ochránci přírody, myslivci, lesníky a chovateli můžeme těmto konfliktům předejít," uvádí Hnutí Duha.
To ve spolupráci s místními partnery připravilo pro zájemce o návrat vlků do Lužických hor besedu.
Uskuteční se ve středu 31.
ledna od 18 hodin v Novém Boru, v Navrátilově sále na adrese T. G. Masaryka 45.
Zájemci se také dozvědí podrobné informace o Vlčích hlídkách na severu Čech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.