Přihlásit

Myslivci hlídkují (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tachovsko
Myslivci na Tachovsku jsou v pohotovosti kvůli ptačí chřipce.
Dohodli se s veterináři na preventivních opatřeních, musejí například hlásit podezřelé chování ptactva i podezřelé úhyny.
Zatím naštěstí nebyl důvod hlásit mimořádnou událost. "Z našeho sdružení chodí členové na pravidelné obchůzky. Nenašli jsme žádné uhynulé ptactvo, ani vodní, ani dravce, labutě, nebo čápy," zmínil předseda Mysliveckého sdružení Lesy Staré Sedliště Josef Pojer.
Sdružení má bažantnici a věnuje se i chovu kachen. Všichni členové jsou proto dvojnásob opatrní.
Myslivci jsou díky svým znalostem biologie a chování zvěře schopni posoudit zdravotní stav volně žijících zvířat.
"Dokážeme vyhodnotit případné odchylky. Práce myslivců v terénu pro veterinární správy se v minulosti velmi osvědčila zejména při krocích při likvidaci vztekliny, realizaci opatřeních proti klasickému moru prasat nebo výskytu trichinelózy," potvrzuje Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.
Virus ptačí chřipky H5N1 je pro člověka smrtelný, v uplynulých dnech se dvakrát objevil ve velkochovech drůbeže na Orlickoústecku, ve středu dokonce u labutě v Lednici na jihu Moravy.
Na celém území republiky platí zpřísněná opatření. Týkají se pohybu, transportu a výstav drůbeže.
Virus se podle odborníků může šířit nepřímým přenosem mezi lidmi, podestýlkou infikovanou nakaženými ptáky i krmivem kontaminovaným hlodavci.

JAROSLAV VESELÝ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.