Přihlásit

Až zaprší, komáři se vrátí (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Klíšťat bývá na jihu Moravy nejvíce podél Svratky a Dyje i v okolí Vranovské přehrady

Jižní Morava - Tak příjemné jaro bez komárů lidé z jihovýchodní části kraje už dlouho nepamatují. Večer se dalo posedět na zahradě, ušetřili za repelenty a cyklisté si pochvalovali, že v pohodě projeli i úseky lužních lesů, do kterých se dříve ani neodvážili. Tůně vyschly, z vajíček se nemohly vylíhnout larvy, ale bohužel - komáři nevyhynuli.
 "Vajíčka vydrží v zemi mnoho let, jakmile zaprší, začnou se znovu líhnout. Obzvlášť v létě se objevují velmi rychle," říká Oldřich Šebesta z břeclavského Zdravotního ústavu. Výskytem komárů se zabývá mnoho let, ale že by jich na jaře bylo tak málo, si nepamatuje.
 I s komáry to ale v posledních letech jde z extrému do extrému. Vloni jich na Břeclavsku bylo tolik, že hygienici museli vyhlásit tři kalamity, jednu na jaře a pak dvě v létě.
 Pokud místa, kde se komáři líhnou, jako letos nevyschnou, bývají s nimi největší potíže na dolním toku Dyje a Moravy. Procházku zejména v lužních lesích od Hodonína až k hranici se Slovenskem a Rakouskem dokážou proměnit v očistec. Další zamořená oblast se táhne od soutoku Moravy a Dyje k Jevišovce. Zvěř mohou komáři až uštvat k smrti a lidem způsobit lehčí virové onemocnění, takzvanou valtickou horečku. Přenáší ji druh komára Aedes aegypti, který způsobuje komáří kalamity na Břeclavsku. Kvůli slabšímu imunitnímu systému trápí valtická horečka hlavně děti. Bolí je při ní hlava, klouby, v krku a teplota stoupá k devětatřicítce.

V horách je klíšťat méně

Co se týče dotěrného hmyzu, z Břeclavska se letos nešíří jen samé dobré zprávy. "Je tady více nakažených klíšťat," říká Jiří Halouzka z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky v Lednici, který zkoumá výskyt klíšťat ve zdejším areálu i u Valtic a Břeclavi. Přičítá to mírné zimě a lidi, kteří se už klíšťat bojí, potěšil alespoň tím, že ve vyšších nadmořských výškách nad tisíc metrů je jich méně.
 Lymeskou borreliózou a klíšťovou encefalitidou se nejvíce lidí tradičně nakazí v hojně navštěvovaných turistických lokalitách - v lesích kolem Svratky až k Brnu, u Vranovské přehrady a podél Dyje.

Strach ze zmijí je zbytečný

Ivan Zwach z Rozstání na Prostějovsku rozumí zmijím více než kdo jiný a není to tak dávno, co ho velmi zděšeně volali do mateřské školky, že tam majímetrovou zmiji. Kuchařka ji prý stoprocentně poznala.
 "A byl to asi dvaceticentimetrový slepýš," konstatoval Ivan Zwach. Na okraji brněnských Hádů ale zmijího samečka viděl na vlastní oči.
 Kdyby mu ale nyní někdo z Brna řekl, že se kvůli zmijím bojí na procházku do lesů, kroutil by nad takovým zbytečným strachem nevěřícně hlavou. "Na zmijí kousnutí už dva roky nikdo nezemřel. Lidi spíš zabíjí strach. Víte, kolik už lidí zemřelo na obyčejné škrábnutí od ostružin v domnění, že je uštkla zmije?" říká.
 Spousta lidí se podle něj také mylně domnívá, že na zmiji nejčastěji narazí na prosluněném palouku. "Tam zmije vůbec nežijí, mají rády mokřady a kolikrát je tam lidé potkají, ani o tom nevědí. Dokonale splývají s okolím," vysvětlil.
 Zmijí, ale například i užovek, se kterými si je lidé často pletou, v přírodě mírně přibývá. A to díky tomu, že se v zemědělství používá méně chemie, a dospělosti se tak dožívá více mláďat. Jejich počet však zdaleka není tak vysoký jako kdysi.

Vzteklina už dlouho nebyla

Zejména obyvatelům na vesnici kdysi hrozilo, že se nakazí vzteklinou, ale té se už díky vakcinaci lišek bát nemusejí. Vzteklina není ani na jižní Moravě, ani v celém Česku. "V Jihomoravském kraji byla vzteklina naposledy zaznamenána u lišky v září 2000 u obce Tetčice," uvedl Přemysl Skalka ze Státního veterinárního ústavu v Olomouci.

Tabulka

* Počty nakažených klíšťovou encefalitidou a lymeskou borreliózou

klíšťová encefalitida

květen 2007   1
červen 2007   3
červen 2006   6
celý rok 2006 95

lymeská borrelióza

květen 2007   29
duben 2007    23
březen 2007   41
únor 2007     44
leden 2007    14

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.