Přihlásit

Hamé je bohatá nevěsta. Vybírá si (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do roka bude jasno, zda prodám, nebo půjdu dál sám na východ, říká spoluvlastník potravinářské firmy Leoš Novotný

Praha - Leoš Novotný, spolumajitel české potravinářské firmy Hamé, zatím jenom nakupoval a rostl. Teď přemýšlí, zda prodat, a když ano, tak zda jen část firmy, či celou. Ať tak či onak, nejraději by byl, aby Hamé za pár let skončilo na burze.
 "Říkám, že Hamé je bohatá nevěsta a může si vybírat," dodává Leoš Novotný (45), zakladatel a největší spoluvlastník výrobce paštik Májka, Veselá pastýřka, džemů, kečupů Otma či okurek Znojmia. Kromě Novotného jsou menšinovými spolumajiteli Hamé Martin Nuhlíček a Radim Hlaváček.

Z první ruky
S vlivnými lidmi o jejich byznysu

O prodeji Hamé mluví Novotný už poměrně dlouho. Poprvé o něm uvažoval před šesti lety. "V roce 2001 měli zájemci velký apetit, ale 11. září tehdy vše ochladilo," popisuje.
 Od loňska je však prodej firmy s tržbami přes čtyři miliardy korun opět ve hře. Novotný říká, že na seznamu už má za poslední dva roky 44 zájemců. Žádná jména neprozradí, ale už dříve se mluvilo například o francouzské Bonduelle či chorvatské Podravce.
 "Jestli někdo dá takovou nabídku, která bude zajímavá a nedá se jí říci ne, tak se byznys prodá," popisuje majitel. Prozradit, jaká nabídka by se mu zdála dnes zajímavá, samozřejmě nechce. "To je stejné, jako když dala paní inzerát na kočárek a napsala: Prodám za tři až pět tisíc. To by mě zajímalo, kdo jí dal pět tisíc."

Nejlépe skončit na burze

Z prodejní kuchyně proto odhaluje jen málo. Poradce při prodeji, ale i v účetnictví či daních mu dělá Deloitte, jedna ze čtyř největších firem v oboru. "Může to skončit tím, že z firmy částečně odejdu nebo se v ní udělají kroky a za pět roků bude na burze," uvažuje Novotný. A dodává, že zatím jsou všechny možnosti stále otevřené.
 Novotný si dnes zakládá na tom, že provozuje šest továren s odlišným sortimentem výrobků a díky tomu se jak při jejich prodeji obchodním řetězcům, tak při nákupu surovin může spolehnout na svou sílu. To je také jeden z důvodů, proč se vyčlenění části firmy a její následný prodej třeba nadnárodním gigantům typu Heinz či Bonduelle jeví jako nepravděpodobné.
Z rozhovoru s Leošem Novotným je vidět, jak ho jeho práce stále baví. Nadšencem je však i do jiných oborů, než je potravinářství, třeba do technologií či telekomunikací. Proto si dokáže představit, že by se jednou v budoucnu svého vypiplaného dítka zbavil. A to i přesto, že by je zřejmě měl komu předat. Jeho syn teď studuje vysokou školu ve Velké Británii a o prázdninách se letos u otce zaučuje.
 "Život není jenom podnikání. Existuje spousta dalších věcí, které by mě uspokojovaly," říká Leoš Novotný starší, jehož velkým koníčkem je také myslivost.
 Než se podle nabídek rozhodne, zda prodá, snaží se hodnotu firmy dále zvyšovat. Stále se poohlíží, co je možné koupit v Česku nebo za hranicemi, a jak s oblibou říká, "pytlík peněz má pořád dost plný".
 Teď má v hledáčku jednu společnost v tuzemsku, jednu na Slovensku a jednu v Rumunsku. V Česku chce převzetím další firmy ukročit trochu stranou od toho, co nyní dělá. Víc však prozradit nechce. Na Slovensku chce koupit "maso v plechovkách". Jeho taktika je zřejmá z minulých akvizic, například když v roce 2001 kupoval chlazené paštiky Veselá pastýřka. Těm se tehdy na trhu začínalo dařit na úkor paštik v konzervách.
 Když Novotný zjistil, že se jim vede dobře, nabídl majitelům, že je koupí. "Oni nechtěli, tak jsem zaplatil televizní reklamu, na kterou oni neměli. V prosinci 2001 pak sami prodali," popisuje, jak rozšířil své království.
 Dál skupovat v Česku firmy, které dělají to co on, už nechce. Naposledy Hamé spolklo výrobce baget Bapa a Made. Letos i díky tomu čeká tržby skoro pět miliard korun.

Naučím jíst

Rusy paštiky Teď se Hamé soustřeďuje hlavně na expanzi za hranice, a to za ty s východem. "Na západ se nedostanete. To je stejné, jako kdyby si Ukrajinci mysleli, že v Česku prorazí s pivem," říká.
 Prioritou číslo jedna je Rusko a Rumunsko. V Rusku začínalo Hamé s paštikami a masovými konzervami, před půl rokem přidalo kečupy a teď se tam chystá rozjet i prodej kojenecké výživy.
 Zájem o paštiky a masové konzervy v Rusku a okolních státech si Novotný pochvaluje. "Až se budete chtít přiotrávit, tak si dejte ukrajinskou paštiku," popisuje. Důvodem je podle něho fakt, že jsou vyrobené z neodblaněných hovězích jater a bez zapíjení slivovicí nejdou pozřít. "Cítím tam obrovský potenciál, jen co lidé pochopí, že k mojí paštice nemusí vypít půl litru vodky," říká.
 Díky paštikám a expanzi do Ruska se šéf jihomoravské firmy setkal na Pražském hradě i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. "Řekl jsem mu, že naučím jíst Rusy paštiky," říká. Putin však zřejmě konzumentem májky není, protože v odpovědi se mu dostalo jen tradiční zdvořilostní fráze.

S bagetami do velkých firem

Hamé je dnes na trhu jedničkou ve výrobě paštik, masových konzerv, přesnídávek pro děti a stejně silné chce být i v bagetách. Do tří let plánuje předhonit dnešní jedničku na trhu, sendviče Crocodille.
 Tři čtvrtiny všech baget v Česku, kterých se zde ročně prodá dohromady za více než miliardu korun, si koupí lidé na benzinových pumpách. Hamé však chce dovézt obložené housky až pod nos úředníkům a zaměstnancům velkých továren. Už takhle proniklo do automobilky TPCA v Kolíně či do pardubického Foxconnu a usiluje třeba o mladoboleslavskou Škodovku.
 Bagety spolu s paštikami a tradičními masovými konzervami, jako je hovězí ve vlastní šťávě, stále dělají Hamé více než polovinu tržeb.
 Podle Novotného se prodeje paštik či masových konzerv poslední léta víceméně drží nastejno. Do budoucna však vidí více šancí na růst u kojeneckých výživ a hotových jídel.

***

Leoš Novotný
Věk: 45 Jak začínal: Hamé vzniklo v roce 1992 ze státního podniku Biofruct Babice, konzervárny, kterou Novotný a jeho společníci zprivatizovali. Postupně skupovali další podniky jako Znojmia, Otma, Veselá pastýřka. Dnes je výroba paštik, kečupů, marmelád, masových a zeleninových konzerv a baget rozdělena do šesti fabrik. Jak je velké Hamé: Firma letos čeká tržby skoro pět miliard. Zisk se v posledních pěti letech pohybuje mezi sto a dvě stě miliony korun. Koníčky: Myslivost

Foto popis: NÁMLUVY S MEDVĚDEM. Nahoře primátor Zlína Tomáš Ulehla, převlečený za medvěda, objímá Leoše Novotného, spolumajitele Hamé. Dole Novotný s prezidentem Vladimirem Putinem hovoří o svých plánech expanze do Ruska.
Foto Autor - Foto - MAFA - JAN KARÁSEK, HAMÉ

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.