Přihlásit

Rybáři blokují ptačí oblasti (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kvůli dvěma dosud neschváleným chráněným územím na jihu Čech hrozí Česku vysoké pokuty

České Budějovice - Tři roky odolávají jihočeští rybáři evropské směrnici, která nařizuje chránit v přírodě vzácné ptáky. Z jednačtyřiceti ptačích oblastí nejsou stále schváleny vládou dvě - obě jsou na Českobudějovicku. Rybník Dehtář a soustava nádrží Českobudějovické rybníky brání proti normám z Unie hlavně rybáři. Kruh se má uzavřít v září, kdy se k tomuto tématu sejde komise. Do poloviny července má přitom předložit nezávislý posudek k rybníkům a jejich ochraně znalec z katedry ekologie České zemědělské univerzity v Praze.
 Pro vyhlášení ptačích oblastí na Českobudějovicku je už za pět minut dvanáct. Oficiální lhůta už dokonce vypršela a Český svaz ornitologů, který už na českou vládu a na rybáře poslal stížnost ke komisi Evropské unie, varuje: Pokud vláda nesplní požadavky Unie do konce roku, hrozí Česku vysoké sankce. Ptáky se už dokonce začal zabývat Nejvyšší kontrolní úřad.
 "Evropský soudní dvůr může státu zmrazit podpory ze strukturálních fondů. Jiná možnost jsou finanční sankce za neplnění směrnice, ty se pohybují řádově v desetitisících eur denně," tvrdí Václav Zámečník z ústředí svazu ornitologů.
 Podle jihočeských ochránců přírody kauza směřuje ke kompromisu. Rybáři totiž navrhují zmenšit ptačí oblasti a požadují odškodnění za omezení hospodaření.
 Komisi budou tvořit zástupci ministerstva životního prostředí, zemědělství, krajského úřadu, agentury ochrany přírody a rybářů. "Mluví se o podpisu takzvané smluvní ochrany ptačích území. Sám si ale neumím představit, co to znamená," řekl zoolog Jiří Pykal z českobudějovické Agentury ochrany přírody a krajiny.
Právě tato agentura zastupovala stát při vytyčování ptačích oblastí, kterých je v Česku osmatřicet.
 Ředitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser ale tvrdí, že v jižních Čechách už je ptačích oblastí až dost. V rezervacích vidí omezení chovu ryb. "Děláme všechno, co po nás agentura ochrany chce. Podle mě je už v jižních Čechách rozsáhlá ptačí oblast na Třeboňsku. A pár kilometrů odtud bude další? Budeme se bránit," uvedl Kaiser.
 Ochranu přírody podle Kaisera už hlídá Česká inspekce životního prostředí. Vzácní vodní ptáci se přitom na Českobudějovicku rozmnožili a rybáři musí kvůli jejich hnízdištím upravovat stavy vody na rybnících, což zase vadí rybám.
 "Teď se kolem těchto rybníků objevují amatérští ornitologové a plaší ptáky i ryby. Na českovrbenské rybníky míří celé autobusové zájezdy. Jak se říká, pro dobrotu na žebrotu," zlobí se Kaiser.
 Proti ptačím rezervacím jsou i jihočeští myslivci a některé obce. Oblast Českobudějovické rybníky se dotkne i města České Budějovice, které na některých nádržích hospodaří. Podle směrnice o ptačích oblastech se omezení dotkne například regulace vody v rybnících, používání hnojiv a chemických látek a odstraňování porostů v jejich okolí. To všechno jsou zásady, které podle ornitologů krajině jen svědčí.
 "Jihočeský kraj by měl být na takovou přírodu hrdý. Poměřovat její hodnoty jen komerčním hospodařením je velmi krátkozraké," míní Zámečník.

***

* Ptačí oblasti v Jihočeském kraji
Rybník Řežabinec Strakonicko
Novohradské hory
Údolí Otavy a Vltavy
Hlubocké obory
Třeboňsko
Šumava
Boletice

Foto popis: VRBENSKÉ RYBNÍKY. Vodní plochy na Českobudějovicku jsou součástí navrhované ptačí oblasti.
Foto Autor - Foto - MAFA - SLAVOMÍR KUBEŠ

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.