Přihlásit

Okolí Březové ožije. Bude tu lesopark a zoopark (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Březová - Základy budoucího lesoparku a zooparku s mnoha atrakcemi pro děti, cyklostezkami a odpočinkovými zónami začala připravovat firma Sokolovská uhelná. Přírodní zábavní park se rodí na velkém kdysi zničeném území bývalé důlní výsypky Silvestr mezi Březovou, Dolním Rychnovem a sokolovským golfovým hřištěm. "Práce už začaly. Dělají se terénní úpravy, staví se cesty," informoval starosta Březové Miroslav Bouda.
 Centrem komplexu se stane oplocená obora (o rozloze asi 60 hektarů) s daňčí, mufloní a černou zvěří. Další velká část areálu ale bude veřejně přístupná. "Budou tam zalesněné plochy, vodní plochy, arboreta, aleje. V budoucnu by měla vyrůst i lovecká chata, restaurace, různá dětská hřiště v moderním stylu, vyhlídkové altány, občerstvení, místa pro pořádání pikniků. Kolem zooparku povede okruh pro pěší a cyklisty. Z věží a altánů budou lidé moci sledovat život v oboře," popsal plány Bouda.
 K dalším atrakcím má patřit třeba geologická a ekologická naučná stezka, bludiště z křovin, zookoutek nebo sportovní palouk. Lesopark a zoopark obkrouží zpevněná písčitá cyklostezka. Na ni se turisté napojí ve směru od Sokolova a Dolního Rychnova, když podjedou budoucí čtyřproudou rychlostní silnicí R6, která u Březové povede. Součástí dvou navazujících kruhových objezdů budou ochozy pro pěší a cyklisty. Kvůli jejich bezpečnosti.
 Zajímavý je na rekultivaci fakt, že vznikne mnohem hodnotnější území, než zde bylo před zahájením těžby. "To se v oblasti nacházela totiž pouze dnes už neexistující stará silnice na Březovou, několik polí a především území s náletovými dřevinami," uvedl technický ředitel Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl pro podnikový měsíčník.
Podle informací Sokolovské uhelné mají do poloviny příštího roku probíhat v budoucím parku technické rekultivace - přemísťování zeminy, přípravné práce na mokřadech, propustcích a kanálech. Dokončení této zásadní proměny krajiny - vybudování obory, altánů, dětských hřišť a dalších atrakcí - bude později nadstavbou těchto základních rekultivací. Definitivně by měla obnova celého území skončit někdy kolem roku 2015.
 Podobným způsobem už Sokolovská uhelná poblíž rekultivovala bývalý lom Michal (dnes koupaliště) a první část výsypky Silvestr (dnes golfové hřiště). "Mám radost, že lidé budou moci vzít kolo na výlet do nově upravené krajiny. Kdysi tu stálo asi deset nebo patnáct domů staré Březové, která musela ustoupit těžbě," poznamenal starosta. Podle něho je zoopark a lesopark typickým projektem, na který bude možné čerpat peníze z Evropské unie. "Má pro to všechny předpoklady: turistika, pracovní místa, ekologie," dodal Bouda.

Foto popis: PLÁNY. Asistentka březovského starosty Ester Krásná ukazuje plány na rekultivaci výsypky.
Foto Autor - Foto - MAFA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Karlovarský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.