Přihlásit

Myslivci ženou srny od silnic (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Srážkám aut se zvěří má zabránit látka, která obsahuje pach medvědů a rysů, anebo "světelná stěna"

Krouna - Myslivci v okolí Krouny na Chrudimsku natírají stromy u silnice z Hlinska do Poličky látkou, která obsahuje pach medvědů a rysů. Je to jeden ze způsobů, kterými se snaží zabránit střetům aut se zvířaty.
 "Úsek silnice mezi Krounou a Františky jsme si vybrali jako místo, kde při střetech s auty ztrácíme nejvíce srnčí zvěře. Pachovým odpuzovačem se pokoušíme dostat srny od silnice. Látkou naparfémovanou pachem dravců se natírají kmeny stromů nebo napouštějí kusy textilu, které se rozvěsí na vhodných místech," říká Jiří Ročňák z chrudimské okresní organizace Českého mysliveckého svazu.
 Parfém s pachem přirozených nepřátel má ale omezený účinek. Funguje jen do doby, než pach vyprchá a než zvířata přestává po určité době děsit, protože si na něj zvyknou. Srážky aut se zvířaty jsou poměrně časté. Jenom Česká pojišťovna jich řeší mezi třemi a čtyřmi tisíci ročně. "V Pardubickém kraji jsme vloni uhradili škodu 116 řidičům, kteří se střetli s divokými i domácími zvířaty. Některé škody mohou být i poměrně vysoké. Jedna řidička vloni narazila na Pardubicku s Volkswagenem Passat do kance. Po nárazu sjela ze silnice a narazila do stromu. Na pojistce jsme jí vyplatili 200 tisíc korun," uvedla mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská.
Většina srn a divokých prasat střet s autem nepřežije. Nebezpečí zranění a smrti hrozí i lidem.
 Odpuzování vysoké od silnic pachem dravců není jedinou metodou, se kterou se v Pardubickém kraji experimentuje. Od 1. srpna budou u lesních úseků silnic mezi Býští a Chvojencem na Pardubicku a mezi Žamberkem a Šedivcem na Ústeckoorlicku speciální odrazky. Ty budou odrážet světlo z reflektorů projíždějících aut do lesa a pomocí iluze světelné stěny odhánět zvěř od silnice.
 "Toto opatření by mělo odpuzovat zvěř zejména v nočních hodinách, kdy jsou nehody nejčastější. Světelná stěna bezpečně udrží zvířata mimo silnici," řekl krajský radní pro životní prostředí Petr Šilar.
 Systém je ale drahý, takže potrvá hodně dlouho, než jím budou osazeny všechny úseky silnic, na kterých je zapotřebí.
 "Podle odborníků z Rakouska ale dokázal snížit ztráty na lovné zvěři při dopravních nehodách o 80 procent. Navíc působí trvale a nevytváří pro zvířata kolem silnice neprostupnou bariéru. Když zrovna nic nejede, mohou přejít," dodal myslivec Ročeň.

***

"Světelná stěna bezpečně udrží zvířata mimo silnici."

Petr Šilar, krajský radní

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Pardubický kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.