Přihlásit

Šelmička s náprsenkou (Fajn život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kuna je velká asi jako kočka domácí. Má ovšem štíhlejší tělo s hustou hladkou hnědou srstí. Nepřehlédnutelný je její dlouhý huňatý ocas. Na hrdle má krémově žlutou skvrnu, tzv. náprsenku.

V přírodě se vyskytují dva druhy této šelmičky, a to kuna lesní a skalní, které se liší především velikostí náprsenky. Kuna lesní má krémově žlutou skvrnu pouze na hrdle, její blízká příbuzná ji má světlejší, a táhnoucí se až na nohy.

 Vyhledává samotu

 Kuna lesní je samotářský tvor. V lese ji můžete přistihnout zejména ráno a večer po západu slunce. Den prospí v pelíšku, který si buduje v dutých stromech. Kromě hlavního doupěte má ještě několik záložních úkrytů. Svůj celý revír si označuje páchnoucím výměškem, který vylučuje z pachových žláz pod ocasem. Kuna skalní žije a loví většinou na zemi. Kromě hlodavců se odváží i na drůbež a za noc dokáže zardousit i celé hejno slepic. Ráda si také pochutnává na vejcích. Nepohrdne ani ovocem (zvláště jahodami) a jeřabinami. Pokud se toto hravé noční zvíře ubytuje někde v domě, můžete počítat s tím, že v noci bude dělat pěkný rámus. Díky stavbě svého těla se dokáže protáhnout i tou nejmenší skulinkou.

 Přichází doba páření

 Tato zvířata se páří v červenci až srpnu. V této době samci mezi sebou bojují, přičemž funí, prskají a piští. Březost samic trvá neobyčejně dlouho - devět měsíců; z toho šest měsíců připadá na březost utajenou, což znamená, že po tuto dobu se vývoj plodu zastavuje. Příroda tak zajišťuje, aby mladé kuny přicházely na svět v příznivých měsících roku. Mláďata se rodí slepá a váží sotva 30 g.

Kuna není škodná

 Někteří myslivci tvrdí, že tato šelma dokáže usmrtit i srnčí zvěř. To je lež! Švýcarští zoologové naopak dokázali, že se větších zvířat bojí, a dostane- li se do kurníku se slepicemi, nevyvraždí je z krvežíznivosti, jak se často uvádí, nýbrž z pudu sebezáchovy a strachu. Ulovené zvěři rovněž nevysává krev, pouze se jí zakousne do krku a drží ji, dokud oběť neuhyne.

 PŘIPRAVILA MARTA PAWLICOVÁ, FOTO MILOSLAV KRATOCHVÍL

Foto - Kuna je noční zvíře, celý den prospí

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.