Přihlásit

Myslivci mají zákaz - nesmí pečovat o zvěř (Havlíčskobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďársko
Kvůli nevyřešeným sporům o pozemky mají myslivci podle stanoviska ministerstva zemědělství zakázáno starat se o zvěř v honitbách Nová Ves Zátoka a Bobrová. "Je to však chyba, která může mít katastrofální důsledky," řekl rozhořčeně jednatel myslivců na Žďársku Oldřich Sedlář.
Zmiňované honitby o celkové rozloze asi 4100 hektarů byly do souladu s novým zákonem o myslivosti uváděny v letech 2002 až 2003 a bez problémů fungovaly. "Pak se na popud rádoby nového uživatele našla úřednická chyba při jejich uznávání, a tak odvolací orgán ministerstva zemědělství vydal do doby, než se tato chyba odstraní, zákaz výkonu práva myslivosti. Trvá to už tři roky," vysvětlil Sedlář.
Myslivci se tak bojí nejhoršího. "Nejvíce na to doplatí samozřejmě zvěř. Ta se přirozeně rozmnožuje a potřebuje například ochranu mláďat před pytláky či predátory. Jejich počty navíc vyžadují regulaci. Mohlo by se stát, že jeden přemnožený druh přivodí vyhubení jiného druhu," sdělil Josef Novotný, starosta Honebního společenství Nová Ves Zátoka. Doplácet na úřednické stanovisko budou podle myslivců i lidé. "Na ministerstvu zemědělství zapomněli, že honitba není hospoda, kde se dá pověsit cedule Zavřeno. V honitbách je zvěř, o kterou je potřeba dnes a denně pečovat. Zvěř potřebuje potravu, a protože v naší zemi každý metr půdy má nějakého vlastníka, může zvěř působit škody teoreticky každým kousnutím," nechal se slyšet Oldřich Sedlář.
Podle předního odborníka v oblasti mysliveckého práva Jiřího Staňka, kterého myslivci požádali o posouzení problému, je názor prezentovaný ministerstvem zemědělství absurdní. "Je nesmyslné, aby pro nedokonalost zákona, pro neschopnost nebo nečinnost orgánů státní správy myslivosti nebo z jiných důvodů nebylo na určitém území, které bylo, respektive zatím je honitbou, prováděno právo myslivosti," uvedl.
Myslivci se proto rozhodli bránit. Ministru zemědělství Petru Gandalovičovi poslali otevřený dopis s žádostí o přehodnocení jejich stanoviska. Nyní čekají na odpověď.

(lk)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.