Přihlásit

Zvířata provázejí Josefa Prodělala celý život (Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíč
Přírodu z regionu Vysočina a vše, co k ní patří, zmapoval třebíčský fotograf Josef Prodělal v publikaci s názvem Živá krása přírody, která vyšla v Edici Vysočina. Asi dvě stovky snímků, které se v knize objevují, vznikaly prakticky po celý jeho život. Původně měl v užším výběru asi 500 fotografií. "Přišel jsem na to, že je opravdu těžké vybrat z toho množství dobré fotky. Snažil jsem se z každého cyklu vybrat vždy ty nejlepší. Jsou tam většinou z každého čtyři snímky," řekl Josef Prodělal.

Flintu vyměnil za foťák

Ke zvířatům měl Prodělal blízko už od dětství. "Začalo to možná tím, že jsem se narodil na vesnici. Tam nic moc kromě zemědělství nebylo. Když jsem se naučil fotit, což mě ihned chytlo, fotil jsme všechno, co jsem kolem viděl. Ploty, krajinu, zvířátka," zavzpomínal fotograf. Další jeho velikou vášní byla myslivost, které se věnoval šest let. "Když jsem vysedával v lese na posedu a neměl jsem co dělat, tak mě v té souvislosti napadlo, že bych si měl pořídit jiný přístroj, abych s ním mohl v lese něco vyfotit. Dá se říct, že jsem postupem času . intu vyměnil za fotoaparát," usmál se Josef Prodělal. Za své motto si vzal poznámku jiného kolegy fotografa, který říkal, že rozdíl mezi ním a myslivcem je ten, že když zmáčkne spoušť, tak zvěř neklesne, ale žije dál svým životem, i dalším životem přes jeho snímky. Snímky pořizoval Prodělal nejenom v lese, ale chodil také do obor. Jeleny fotil u Velkého Meziříčí, daňky pro změnu v oboře v Náměšti. V knize jsou i snímky, které vznikly úplnou náhodou. "V zoologických zahradách jsem ale nefotil. Volná příroda mě zajímá víc. Nemám rád, když jsou zvířata zavřená," poznamenal fotograf.

Nejradši fotí ptáky

První snímky v knížce jsou černobílé, protože dříve byl problém sehnat barevný materiál. Nejstarší fotkou je záběr stehlíka ze začátku 70. let. Nejmladší snímky pocházejí z letošního roku. Třeba čermáček, který vyznává samičce lásku. Josef Prodělal nejraději fotil to, co se dalo nejsnáze zachytit. "To jsou ptáci a zvířata v blízkosti vesnice. Kontroloval jsem třeba dvacet hnízd během roku a některá jsem si vybral. Například podle světelných podmínek nebo zajímavosti ptáka. Ptáci jsou mojí největší srdeční záležitostí," konstatoval. Za tvrdý oříšek považuje focení konipasa horského. "Věděl jsem o něm, ale zabydlel se ve skalní strži trošku nad vodou a nebylo tam světlo. Byl problém ho vyfotit. Takže jsem musel postavit posed na žebříku. Nakonec z toho vyšel pěkný snímek, maličký je tam vidět," podotkl Josef Prodělal. Při focení zvířat je zapotřebí obrovská trpělivost, a především čas. Vyvrtnutá noha či výron ze slézání stromu je podle Josefa Prodělala běžná starost, která k focení v přírodě zkrátka patří.  Foto -
MILUJE PŘÍRODU. Josef Prodělal fotí zvířata prakticky celý svůj život. Jeho snímky můžete ocenit v nově vydané publikaci Živá krása přírody.

Foto - Deník/Josef Němec

MICHAELA HROZKOVÁ

Vyšlo také v: Havlíčskobrodský deník, Jihlavský deník, Pelhřimovský deník, Třebíčský deník, Žďárský deník

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.