Přihlásit

Pohyblivá světelná stěna má odhánět zvěř od silnic (Pardubický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Býšť/Chvojenec
Jedním z problémů, kterým musí řidič za volantem vozidla čelit například v lesních úsecích, je divoká zvěř.

Zvěř dopravní značku neuznává

Na úsecích, kde se zvířata na pozemní komunikaci vyskytují častěji, jsou účastníci silničního provozu varováni příslušnou dopravní značkou.
Zvěř ale dopravní značení neuznává a reagovat na zmatené zvíře, které se někdy rozběhne přímo proti automobilu, lze jen obtížně.
Při střetech dochází nejen k poranění či usmrcení zvěře, ale také k hmotným škodám, zraněním, někdy i ke ztrátě lidských životů.
Pardubický kraj proto zahájil dlouhodobý zkušební projekt, který by měl aktivně zvěř v blízkosti vozovek odhánět.
"Jedná se o opatření, která zvěř od silničního provozu zejména v nočních hodinách odpuzuje. Funguje to v podstatě na principu odrazu světla z reflektorů vozidel. Tato světelná stěna udržuje zvěř mimo koridor silnice," řekl krajský radní odpovědný za životní prostředí Petr Šilar, který k tomuto nápadu využil informací ze svého resortu, ale také zahraniční zkušenosti.
Zařízení vypadá jednoduše. Jde o obdélník z reflexního materiálu umístěný na směrových sloupcích - patnících, který odráží světlo reflektoru vozidla mimo komunikaci. Vytváří se tak před vozidlem pohyblivá světelná stěna, která by měla odehnat případnou zvěř. Autorem projektu je Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti v Jílovišti, Správa a údržba silnic Pardubického kraje pak obstarává jeho realizaci.

Dohromady půjde o 140 odrazek

Projekt bude na Pardubicku ověřován na silnici I/35 Býšť - Chvojenec v délce asi 1 km.
"Úsek Býšť - Chvojenec je otevřená krajina, kde vozovka není vždy ve stejné úrovni terénu. Zařízení proto musí světlo odrážet nejen vertikálně, ale i horizontálně. Celkově je v tomto úseku umístěno 140 kusů odrazek," konstatoval Marian Cvrka, inspektor provozu Správy a údržby silnic Pardubického kraje.
Projekt bude vyhodnocen v závěru příštího roku, kdy budou odborníci vycházet z policejní statistiky a evidence
Mysliveckého sdružení Býšť. Více informací o projektu najdete na webové adrese: pardubicky.denik.cz/zver

Foto - POHYBLIVÁ STĚNA má za cíl odhánět zvěř od silnic. Na Pardubicku je nainstalována na silnici I/35 Býšť - Chvojenec.

Foto - Deník/Tomáš Kubelka

JIŘÍ SEJKORA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.