Přihlásit

Používání nášlapných pastí (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

* Jak to vidí

Přestože kladení nášlapných čelisťových pastí, neboli želez, zákon zakazuje, čas od času je možné se s jejich použitím setkat.
 Jako nedávno, když někdo nalíčil past ve vilové čtvrti na Litoměřicku a chytil se do ní domácí kocour. Je nutné si uvědomit, že ten, kdo zakázaných prostředků k usmrcování zvířat použije, vystavuje se postihu jak podle zákona na ochranu zvířat proti týrání, tak podle zákona o myslivosti. Záleží na tom, zda železa nalíčí na lesní zvěř, anebo například na sousedova psa nebo kočku. Provinilec v každém případě riskuje pokutu a odsouzení k náhradě škody, popřípadě se může dočkat i pravomocného rozsudku k podmíněnému nebo nepodmíněnému trestu odnětí svobody. Zákaz používání, ale i prodávání čelisťových pastí nelze brát na lehkou váhu. Jde o obzvlášť zavrženíhodný způsob usmrcování zvířat, který jim způsobuje velké utrpení. Železa mohou ohrozit také zdraví lidí, zejména hrajících si dětí.

O autorovi: Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.