Přihlásit

Víte, co to jsou čarovné kruhy lásky? (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Říká se svatá Anna, chladno z rána, ale na letošní rok to vůbec neplatí. Noci jsou teplé, až dusné a při východu sluníčka je už vedro a přes den, no hrůza.
Kdyby alespoň ta naše rána byla, aby se ti ptáčci i malí bažantíci a všelijaká drobotina v přírodě kolem nás dostala k nějakému zvlažení. To vše se mi honí hlavou, když se po rozednění tiše toulám probouzející se honitbou. Horké a dusné počasí s kulisami bouřkových mraků na modré obloze, vlnící se moře lánů obilí, pestrobarevné polní kvítí, nad kterým poletují roje motýlů. Nádherné období léta, které si vybrala naše ušlechtilá a výjimečně krásná srnčí zvěř za čas své lásky, tedy období říje.
Při rozednění obcházím místa v naší honitbě, kde má srnčí zvěř svá stálá stávaniště a s úctou pozoruji ten nádherný děj přírody, když srnec pronásleduje říjnou srnu. Ona mu stále uhýbá a dělá drahoty.
Až záhy začne běhat do kruhu, on za ní tak dlouho, až se zastaví a umožní mu akt zrodu nové generace. To se několikrát opakuje, než někde odskočí do jiné lokality, a tam pokračují ve své ohnivé lásce až do konce říje, která trvá zhruba od pětadvacátého července do patnáctého srpna v závislosti na přízni počasí. Prostým důkazem, že se stáváme svědky tak významného reprodukčního procesu srnčí zvěře, jsou vydupané kruhy, které lze nalézt v různých částech přírody a myslivci je nazývají čarovné kruhy lásky.

Jan Lefký

Foto - NA NÁMLUVÁCH. Jako správné ženské dělají i laně před svými partnery drahoty.
Foto - Jan Lefký

Foto - PAMÁTKA NA KRÁSNOU NOC. Po ránu nachází myslivci vyšlapané pěšinky v trávě. To jsou čarovné kruhy lásky.
Foto - Jan Lefký

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.