Přihlásit

Vítězem lesních zkoušek ohařů se stala náhradnice (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Luhy
Ve zdejším nádherném prostředí bažantnice, honitby akciové společnosti Kinský dal Borgo, se v sobotu sešlo dvanáct myslivců se svými ohaři. Hafany čekaly lesní zkoušky, což je jakási mistrovská supermaturita.

Liška některým psům nesedí

Velký odborník myslivecké kynologie Marta Jiruchová vysvětlila, že jde o zkoušky až "akademické" úrovně a psi musejí prokázat své mistrovství. "Pokud je v honitbě spárkatá zvěř, musejí psi mít lesní zkoušky. Skládají se z patnácti disciplín. Přinášení vlečené zvěře, vyhledávání, ze šoulačky a další," vypráví. Podle ní je královskou disciplínou takzvaná barva, tedy pachové práce psa.
Zkoušky začínaly takzvanou ohrádkou. Ohař musel přeskočit 80 cm široký příkop a z ohrádky z větví přinést lišku. Někteří zde uspěli, jiní nečekaně "vyhořeli". "Úroveň psů na této disciplíně nás trochu zklamala. Ale prostředí bažantnice, kde je spousta zvěře, psům situaci hodně ztěžuje. A ne každému psovi liška takříkajíc pachově sedí, prostě jim může být odporná," uvažovala Marta Jiruchová.
Nejstarším myslivcem zde byl 82letý Josef Strejček ze Slatiny. Od jeho dvouleté fenky Lesy se na ohrádce čekalo víc. "Musím se s tím smířit, ale podle mne byli rozhodčí moc přísní. Lesinka měla dostat lepší ohodnocení," tvrdil. Myslivosti se věnuje pětašedesát let a je jeho velkou láskou a životabudičem. Lesinku, správně se jmenuje Bessy, má moc rád. Je prý milá, ale také rošťák. "Má vynikající nos, to je její předností," říká Josef Strejček. Plný počet bodů si z ohrádky odnesla psí slečná Hela Stanislava Bejšovce ze Starého Bydžova, která skončila třetí. "Je hodná a fajn, i když někdy tvrdohlavá, ale nedám na ni dopustit," chválí ji její pán.
Celkovým vítězem zkoušek se stala fenka Bowie Tomáše Nováka z Chlumce nad Cidlinou; nastoupili spolu na poslední chvíli jako náhradníci.

"Je to vždy nevděčná role být vrchním rozhodčím. Psi zde i přes zaváhání prokázali vysokou úroveň," řekl Miloslav Pazderka.

Foto - SKVĚLÁ HELA. Dvouletá fenka německého krátkosrstého ohaře Hela Stanislava Bejšovce ze Starého Bydžova při disciplíně přinášení lišky z ohrádky získala plný počet bodů.
Foto - František Hloušek

JIŘÍ KOŠŤÁK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.