Přihlásit

Když se lidé perou, zvěř se má dobře (Týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dvacet let nepokojů v Kašmíru prospělo místním ohroženým medvědům. Pytláci se báli chodit do neklidné oblasti. V občanskou válkou zdecimovaném Súdánu zoology zase potěšila statisícová stáda antilop.

 Počty černého medvěda ušatého v indickém Kašmíru od roku 1990 vzrostly o třicet až šedesát procent, tvrdí místní úřad pro ochranu zvěře. Posledních osmnáct let se v Kašmíru bojuje o nezávislost a v nepokojích přišlo o život podle různých odhadů 42 až 60 tisíc lidí. Medvědů se však přestřelky netýkají, rozhodně ne jako cílů. "Pytláci se bojí, že je chytí bezpečnostní složky nebo povstalci, případně, že skončí v zemi nikoho mezi nimi," řekl agentuře Reuters kašmírský ochranář Abdul Rauf Zargar. "Od chvíle, kdy tu začaly boje, nikdo nechce jít hlouběji do lesa." Medvědi jsou přitom stále ohroženi, pytláci je dlouho lovili kvůli kůži, tlapám i žluči. V roce 1990 jich prý v Kašmíru žilo už jen necelých devět set. Podobný osud - včetně současného zlepšení - mají i místní leopardi. Optimistická čísla vycházejí nejen z četnějších pozorování medvědů, ale i z množících se útoků na lidi, z nichž zhruba tři měsíčně končí smrtí. Ochránci mají nyní těžkou pozici, aby vysvětlili lidem, že nemají nebezpečná zvířata vybíjet; ministerstvo lesů chce navýšit rozpočet, potřebuje prý lidi i vybavení. Medvědi totiž stále častěji chodí do vesnic, protože lesů ubývá; jejich přirozenému bloumání po horách také brání hraniční plot mezi Indií a Pákistánem. V jižním Súdánu trápeném dvacet let občanskou válkou, hladem a suchem se překvapivě některé zvěři daří poměrně dobře. Když se po zklidnění situace na místo vrátili "sčítači" z mezinárodní Společnosti pro ochranu přírody, našli při přeletech neuvěřitelně velká stáda antilop: největší se prý táhlo planinami v pásu osmdesát kilometrů dlouhém a padesát širokém. Nebezpečné vymírání postihlo jen zebry a buvoly, sloni se stáhli do mokřadů. V Súdánu však nyní zoufale chybějí peníze na jakoukoli ochranu přírody.

 - lbz-

Foto - Boje v Kašmíru medvěda ušatého příliš nerozhodily.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.