Přihlásit

Norský pes dobývá Česko! (Blesk)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

VOJNÍKOV (hra) - Tak to je on! Norský losí pes šedý, kterého si Norové chrání jako národní poklad. V jediné chovné stanici v ČR zaměřené na toto plemeno teď mají plné ruce práce s deseti neposednými chlupáči, kteří se narodili psím šampionům Taře (4) a Akirovi (3). "Bylo velmi obtížné psa získat. Norové ho nechtějí dávat do ciziny. Trvalo nám dlouho, než jsme si mohli Taru jako štěně před čtyřmi lety přivézt," řekla chovatelka Ladislava Kašparová z Písku. O psy je obrovský zájem. V Česku se ale jen pět lidí může pochlubit, že vlastní štěně norského losího psa. Zajímají se o ně zejména myslivci, kteří chtějí jejich vlastností využít pro lov vysoké a prasat.  "Poznala jsem je jako kamarádské, rodinné psy, kteří jsou výbornými hlídači. Nejsou agresivní, ale potřebují výcvik," popsala povahu chlupáčů chovatelka.

Norský losí pes šedý

- výška v kohoutku: kolem 50 cm
- srst: hustá, hrubá, střední délky, různých odstínů šedé, uši a přední část tlamy jsou tmavé (v přírodě může být zaměněn za vlka)
- poslání: víceúčelové plemeno, jehož základním posláním byl lov
- přednost: má výborný zrak
- povaha: energický, statečný, nebojácný

Foto - Věčně hladová psí smečka obléhá chovatelku Ladislavu Kašparovou

Foto - Kvůli misce s vodou se temperamentní štěňata dokážou na okamžik zastavit

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.