Přihlásit

Semínské pozoruhodnosti a slavní rodáci (Pardubický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ještě nikdy jsem nezačal natáčet rozhlasové Posvícení tak brzo, jako to v Semíně. Přijel jsem tam totiž už o půl osmé ráno na zahájení školního roku do nádherně vyzdobené budovy místní školy

A tam jsem také hned získal první tipy na to, kam bych se v Semíně měl podívat.
Obec leží pět kilometrů severozápadně od Přelouče. Poprvé je doložena roku 1339, kdy ji držel Heřman ze Semína. První a poslední zpráva o tvrzi je z roku 1497, kdy tvrz i ves vlastnil Vilém z Pernštejna. Tvrziště již dnes připomíná jen mírné návrší. Koncem 16. století zde byla vybudována renesanční budova sloužící správě semínského komorního panství. V roce 1691 byl zřízen panský pivovar, v té době došlo k přestavbě a rozšíření původní budovy v barokním stylu na "zámek". Později ale bylo stavení změněno v obytnou budovu.

Gočárovy stavby zná celé Česko

A právě tam se 13. března roku 1880 v rodině pivovarského sládka narodil Josef Gočár, slavný český architekt. Jeho stavby najdeme v nedalekých Lázních Bohdanči, Hradci Králové, Praze. V odborné anketě byl zvolen nejvýznamnějším českých architektem 20. století.
Dalším význačným, ale méně známým rodákem je archeolog Vincenc V. Chvojka, který
se stal jedním ze zakladatelů ukrajinské archeologie. Impozantní pohled vytváří nad Semínem původně románský kostelík ze 12. století a dřevěná zvonice ze 16. století, která je národní kulturní památkou.

Ručně vykopaný kanál

Na východním okraji obce je unikátní akvadukt, kde dochází k mimoúrovňovému křižování Opatovického kanálu a Sopřečského potoka zvaného Mulda.
Opatovický kanál byl ručně vykopán za Viléma z Pernštejna, v roce 1513 získal dnešní podobu. Vytéká z řeky Labe u jezu v Opatovicích n. L. a po téměř 33 kilometrech ústí do řeky Labe pod Semínem.
U rybníka s tábořištěm je možnost koupání s občerstvením a rekreačním sportováním, konají se zde také dětské tábory včetně hudebních. Lesní cesty lze využít k pěším i cyklistickým túrám do okolí, svou vášeň v semínských lesích uspokojí i houbaři a milovníci borůvek.

Unikátní bylina

Národní přírodní památkou je "Semínský přesyp". V roce 1980 byla nalezena na písčité návsi a na svahu za pivovarem nenápadná bylina, která byla do té doby považována v Čechách za vyhynulou. Jmenuje se kozinec písečný (Astragalus arenarius) a šťastným nálezcem byl známý pardubický amatérský botanik Milan Marek.
Protože šlo o nález v té době unikátní a okolnosti byly příznivé, již za několik dní po nálezu se podařilo lokalitu prohlásit za chráněnou.
S Věrou Novotnou, Blankou Smolíkovou a Ladou Nebřenskou jsme si při zahájení školního roku povídali o semínské škole, do které se rádi vracejí bývalí žáci. V první školní den jeden z nich zrovna přijel na kole.
S místostarostkou obce Věrou Hurdálkovou jsem hovořil nejen o tom, že Semínští si považují své školičky a udělají stejně jako v minulosti vše pro její zachování, ale třeba také o nápaditém obecním znaku a praporu.
Štěpánka Truhlářová mi vyprávěla o obnově místních tradic, například loni byl v Semíně po 22 letech masopust.
Jana Soblová je kronikářkou, a právě od ní jsem získal informace o slavných semínských rodácích.
Starosta hasičů Alois Berky a Jaroslav Herein mě zavedli do hasičské zbrojnice, místní sbor ale stárne a mladí se alespoň v Semíně zatím k dobrovolným hasičům nehrnou.
Josef Kratochvíl je předsedou Spolku zahrádkářů, ale vykládal mi také o zdejším rybářském ráji na pohled i co se týká kapitálních úlovků.

Bikrosový mistr zahrádkářem

Loňský vicemistr světa z brazilského Sao Paula a mistr republiky v bikrosu René Živný je nejen místopředsedou místního Sokola, který má čtyři fotbalové týmy. Krásný sportovní areál ale slouží všem spolkům v obci, školákům i pro pořádání kulturních akcí.
René Živný je rovněž věrný rodinné tradici jako místopředseda semínských zahrádkářů. A tak jsme hovořili kromě jiného o brigádě na jablka v obecním ovocném sadu.
Do obecního hostince Na Haldě jsem zašel na oběd, s Janou Novákovou jsme se pak vydali pěšky ke kostelu.
Po cestě mně vyprávěla o tom, jak se podařilo znovu objevit zdejší dva starobylé zvony ze zvonice, zvané "Poledník" (1542) a "Ježíš" nebo také lidově "Hranáč" (1606), které byly za války rekvírované, a také o sbírce na opravu semínského kostela.
Návštěvu Semína jsem zakončil na obecním úřadě u starosty Milana Bartáka. Kromě bilancování toho, co se v obci společnými silami povedlo, došlo i na myslivost. Starosta je totiž rovněž hospodářem zdejšího Mysliveckého sdružení Semín.
Svépomocně vybudovaná myslivecká chata ovšem neslouží jen myslivcům, ale také veřejnosti pro pořádání různých společenských akcí, oslav nebo svateb.
Reprízu Posvícení ze Semína si můžete poslechnout dnes po 18. hodině na frekvenci Českého rozhlasu Pardubice 104,7 FM pro Pardubický kraj.

Foto - JOSEF GOČÁR, proslulý architekt, se narodil roku 1880 v tak zvaném zámku v Semíně.
Foto - Vlastimil Novák

Foto - RENÉ ŽIVNÝ je nejen přeborníkem v bikrosu, ale zároveň místopředsedou semínských zahrádkářů.
Foto - Vlastimil Novák

Vlastimil Novák

Vyšlo také v: Orlický deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.