Přihlásit

Slovácko: na vinice a sady útočí špačci (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Nenasytní špačci jsou v těchto dnech nevítanými hosty slováckých vinic.
Desetitisícové hejno je totiž schopné zlikvidovat úrodu sladkých hroznů z půlhektarové vinice za hodinu: a co nestačí spořádat, to alespoň naklove.
Vinařům tedy nezbývá, než se proti špačkům bránit. Třeba střelbou z automaticky odpalovaných bouchaček, nahrávkami s hlasy umírajícího špačka nebo náložemi pod stromy, na nichž špačci spí.
Některým vinařům se osvědčily rozvěsit po vinohradě vysloužilá blýskající se cédéčka, která dotěrné ptáky od sklizně hroznů odradí.
"Za léta vinohradničení jsem odpozoroval, že když je na přelomu léta a podzimu dost modrého ovoce, a letos tomu tak je, ptáci se orientují nejdříve na ně, a teprve pak na hrozny," tvrdí také velehradský vinař Vojtěch Luža.
Modranští vinaři Karel Železník a František Vaněk se shodli na tom, že zatímco loni v době sklizně hroznů braly vinohrady houfy špačků útokem, letos jsou jejich nálety sporadické.
"Škody po špačcích jsou zatím minimální. Sklízet úrodu hroznů se však letos zachtělo kosům. Podle mých zkušeností na ně platí po vinohradě rozvěšená stará cédéčka," prozradil Vaněk.
Vyhláška, podle níž lze usmrtit špačka loveckou brokovou zbraní, má řadu omezení. "Vystřelit smí na jedno hejno maximálně dvakrát pouze myslivci. Lov je nutné předem písemně či osobně ohlásit na příslušném orgánu ochrany přírody. Střílet se smí jen padesát metrů kolem okraje vinice, a to od 15. srpna do 31. října pouze ve vymezeném denním období," citoval z vyhlášky hradišťský myslivec Josef Tománek.
Pěstitelé ovoce, kterým špačci způsobují škody v řádech tisíců korun, však mají smůlu. "Máte- li třešňový sad, musíte se jen dívat, jak vám špačci likvidují úrodu. Stačí, aby na jaře začal rybíz či třešně jen trochu růžovět, a hned je špačci navštíví. Ovocnářům a zahrádkářům nezbývá nic jiného, než úrodu hlídat a špačky plašit," uvedli shodně Josef Pavliš, jednatel územní rady Českého zahrádkářského svazu Uherské Hradiště, a předseda jalubských zahrádkářů Jindřich Zapletal.
Podle Václava Říhy z České společnosti ornitologické je špačků stále víc, ale přemnožení nejsou. "Tím, že myslivec zastřelí u vinice špačka, si možná uleví a zažene vztek. Hejno však přelétne na sousední vinohrad a zase se vrátí," namítl Říha.

ZDENĚK SKALIČKA

Foto - Vinaři chrání hrozny nylonovými sítěmi.
Foto - Deník/Zdeněk Skalička

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.