Přihlásit

Myslivci už prověřili svoje psy (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Netolicko
Září je pro myslivce měsícem čilého dění. Je to období, kdy potřebujete, aby měl den více hodin, týden více dnů. Začínají totiž první hony, podzimní zkoušky, norování a barvářské zkoušky loveckých psů.

Ztráta honu

Tak i ti, kteří vedli 2. září svého loveckého psa na podzimních zkouškách v Netolicích, se nemohli zúčastnit prvního honu na kachny ve svých mysliveckých sdruženích. Vůdci, kteří na zkouškách se svými svěřenci uspěli, se jistě snadno smířili se ztrátou honu. Vždyť i zde jistě strávili pěkný den plný adrenalinu. Jen oni sami nejlépe vít, jak svého Borka, Doru či Almu připravili ke zkouškám lovecké upotřebitelnosti a kde pilovali či nedopilovali. To pak ukázaly výsledky.

Spokojenost

Myslím, že většina vůdců loveckých psů z první zářijové neděle byla při vyhlášení výsledků podzimních zkoušek vrchním rozhodčím Karlem Uhlíkem spokojena. Ke zkouškám se dostavilo devět ohařů a sedm psů malých plemen. Z toho uspělo sedm ohařů a šest psů malých plemen. Každá ze skupin měla tedy svého vítěze, kterým se stal u ohařů vůdce Karel Košák s fenou českého fouska jménem Gina z Malého Boubína a u malých plemen to byl Karel Bolech a pes německého loveckého teriéra Aron od Podroužské hráze. Shodou okolností jsou vítězové obou skupin členi mysliveckého sdružení v Netolicích, které propůjčilo svou honitbu ke konání těchto podzimních zkoušek.
Po dobu nácviků i zkoušek, se ve spolupráci s členy kynologické komise při OMS Prachatice zdatně věnovali vůdcům a jejich psím svěřencům. Podzimní zkoušky loveckých psů v Netolicích měly však ještě jednoho vítěze, a to dvojici Jan Gajdoš z MS Strunkovice nad Blanicí a český fousek Darek z Podhoránku. Toho vyhlásil i předal věcný dar za své sdružení, hospodář MS Netolice Jan Bartoš. Cena byla udělena jako projev uznání kamarádovi, myslivci, kynologovi, který v loňském roce po vážném úrazu svého psa Darka, "nezlomil nad zvířetem hůl", nelitoval času i nemalých finančních prostředků v pochybný výsledek úplného uzdravení psa.
Důkazem, že se vše zdařilo, bylo startování sympatické dvojice na těchto zkouškách i jejich umístění v I. ceně s celkovým počtem 242 bodů.
Podzimních zkoušek loveckých psů se může zúčastnit každý lovecký pes s průkazem původu, ale zkoušky v bezkontaktním norování, které se uskutečnily 15. září tohoto roku, ve Svojnicích, v honitbě MS Strunkovice nad Blanicí, může absolvovat pouze pes - norník, a to jsou jezevčíci a teriéři.

Dlouholetá praxe

Ti, kdo chtěli dobře uspět, navštěvovali ještě před zkouškami noru ve Svojnicích, kde se jim neúnavně i obětavě věnoval člen MS Strunkovice nad Blanicí Pavel Friedek, který má s výcvikem norníků velkou praxi. Že nácviky na noře nebyly zbytečné, dokazují výsledky.
Z osmnácti účastníků zkoušek v bezkontaktním norování, všichni obstáli. Vítězem se stal německý lovecký teriér s plným počtem bodů a nejlepším časem 12 sekund jménem Chyra od Kunšovské bašty s vůdcem Jaroslavem Košatkou z Písecka. Psi byli posuzováni dle platného zkušebního řádu zkušenými rozhodčími, v čele s vrchním rozhodčím ing. Hrůzou. Poslední zkoušky pro loveckou upotřebitelnost, které připravuje kynologická komise při OMS Prachatice v tomto roce, jsou zkoušky barvářské. Ty se budou konat 7. října v MS Štítovina Bušanovice.
Přijímání přihlášek k těmto zkouškám končí dnes a nácvik na tyto zkoušky bude v neděli. Sraz účastníků k nácviku i zkouškám bude v 8 hodin, a to před hostincem v Dolních Nakvasovicích.

Foto - VÍTĚZOVÉ. Poháry za výborné umístění u zkoušek lovecké upotřebitelnosti získal vůdce ohařů Karel Košák s Ginou a u malých plemen obstál na výbornou Karel Bolech s Aronem.

Foto Radka Vondrová

Radka Vondrová

kynologická komise

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.