Přihlásit

Strážníci našli v Ústí nebezpečnou past na dravé ptáky (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ústí nad Labem - Ústečtí strážníci ve čtvrtek našli poblíž ulice Za Válcovnou speciální past, která nejspíše sloužila k odchytu dravých ptáků. Uvnitř železné zaklapávací klece byl podle zástupce ředitele městské policie Jana Novotného živý holub, který v ní měl dokonce vodu a zrní.
 "Past jsme zajistili a případem se zabýváme," řekla ústecká policejní mluvčí Veronika Beranová. Holuba strážníci pustili na svobodu. Klec někdo nastražil nelegálně, protože podle zjištění strážníků nikdo na Ústecku nemá na tento způsob lovu povolení.
 Podle Miloše Soukupa z ústecké krajské veterinární správy, kterého strážníci přivolali na místo nálezu klece, jde o zakázaný způsob lovu.

Nastražená past byla pro ptáky nebezpečná "Past mohla navíc dravého ptáka při odchytu i zranit, protože ji tvoří dvířka zaklapávající se na pružinu. Podobný odchyt ptáků je výjimečný, s žádnou podobnou pastí jsem se na Ústecku ještě nesetkal," uvedl. Před pytláky se snaží vzácné ptáky uchránit také na Děčínsku, v Národním parku České Švýcarsko. Strach mají ochránci přírody především z vykrádání hnízd vzácných ptáků. Mladé zde totiž vyvádí například sokol stěhovavý, který se v Česku do přírody postupně vrací, stejně jako další vzácný pták, čáp černý. V době, kdy tito opeřenci hnízdí, proto lesy procházejí hlídky, které hnízda chrání.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.