Přihlásit

Prusinovičtí poprvé viděli dravce při lovu (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prusinovice
Vůbec první sokolnický lov živé zvěře na Kroměřížsku se konal během včerejšího dne v okolí Prusinovic. Do obce se sjelo přibližně patnáct majitelů dravých ptáků, kteří nedočkavému publiku předvedli hon na bažanty a zajíce. Ukázky lovu se konaly v přírodě okolo Prusinovic, kde se mimo jestřábů lesních nebo sokolů raro představili také orli skalní. "V plánu byl hon na zajíce a bažanty, případně by se odlovilo slabé srnče," uvedl před začátkem ojedinělé akce vedoucí olomouckého sokolnického střediska Vladimír Hanák. Zároveň však podotkl, že sokolníci nikdy neloví zvěř kvůli zisku kořisti, ale pro krásu letu dravců při lovu. To byl také důvod, proč prusinovické myslivecké sdružení sokolníky pozvalo. "Nikdy se to tady nekonalo a spousta lidí je zvědavá, jak takový lov vypadá," přiznal předseda sdružení František Mikeška. Samotný hon se pak uskutečnil na poli a v lese, kde dostal příležitost především orel skalní. "První etapa lovu byla spíše ukázková, ve druhé části už dravci dokazovali, co v nich vůbec je a jak se chovají v přirozených podmínkách," popsal Mikeška. Vychovat dravce přitom není podle sokolníka Hanáka nic snadného. "Musí se začít trénovat už od jeho tří týdnů, kdy ho na ruce krmíte masem, pro které se vracívá. Ze začátku je samozřejmě přivázaný," nastínil Hanák. Postupně pak sokolník začne chodit s ptákem mezi lidi, aby si na ně zvykl. "Když už se pak dravec naučí vracet se na rukavici sám, začíná ho majitel orientovat na lovenou zvěř. U jestřába to bývá například zajíc," popsal Hanák s tím, že základní výcvik trvá přibližně tři měsíce. "Protože je ale dravec v podstatě lovecká zbraň, musí mít jeho vůdce složeny myslivecké zkoušky, vlastnit lovecký a sokolnický lístek a samozřejmě veškerá povolení pro chov dravce," uzavřel Hanák.

Foto - KRASAVEC. Mezi nejobdivovanějšími dravci byl na včerejším lovu orel skalní Vladimíra Hanáka. Majitel prozradil, že cena za pořízení tohoto ptáka se pohybuje klidně okolo sta tisíc korun.

Foto - Deník/Veronika Klímová

VERONIKA KLÍMOVÁ

Vyšlo také v: Valašský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.