Přihlásit

Zajíce z Pežgovského lesa v hypermarketu nekoupíte (Noviny Region Karvinsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

REGION - Podzim je tradičním obdobím mysliveckých honů a tím se stává dostupnější i zvěřina.

Pravé zvěřinové hody však pořádají myslivci zpravidla jen pro sebe. Důvodem jsou přísná hygienická opatření, pokud by byla zvěřina dodávána na veřejný trh. "Pokud si ulovenou zvěř připravíme sami pro sebe, je to mnohem snazší, než kdybychom se ji rozhodli prodat prostřednictvím sběrného místa někam do restaurace. V takovém případě by celý proces zpracování musel být pod dohledem veterináře, což by bylo příliš nákladné a mysliveckému sdružení by se nevyplatilo. Sběrné místo jsou vlastně jatka s veškerým vybavením v nerezu a na Karvinsku taková nejsou," vysvětlil hospodář havířovského mysliveckého sdružení Jiří Mokrý.
Myslivci na Karvinsku loví zajíce, kachny, divoké holuby, divočáky, bažanty, srnčí, jeleny a daňky. Žádný kus však neputuje do prodeje. Ulovené zvěře není tolik, aby jí měli myslivci nazbyt a mohli ji prodávat.
Lidé však nemusejí zoufat. Ke zvěřině se dostanou v restauracích a dnes i v běžných obchodech. Není to však zvěřina, která pochází z honů pořádaných mysliveckými sdruženími. Volně prodávaná zvěřina je z poražených kusů, které se chovají právě pro maso v oborách. Nejvíce se takto chovají daňci a mufloni a černá zvěř, tedy divočáci.

Stranu připravil Libor Běčák s přispěním Richarda Kutěje.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.