Přihlásit

Rysa v Brdech prozradily skvrny: přišel ze Šumavy

Rysa zachytila fotopast v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy na konci listopadu. Porovnání snímků z fotopastí potvrdilo, že mladý, asi 18měsíční rys přešel do CHKO Brdy ze Šumavy. Každé zvíře má totiž jedinečnou kresbu, která umožňuje jeho přesnou identifikaci. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny.

Ilustrační fotografie Pixabay Ilustrační fotografie Pixabay

Rys se narodil v roce 2017 rysici zvané Majka ve střední části národního parku Šumava. „Tady byl naposledy zaznamenán ještě jako kotě závislé na matce v lednu 2018. Odtud se vydal do Brd, což je vzdušnou čarou nejméně sedmdesát kilometrů,“ vysvětluje pro AOPK Luděk Bufka, zoolog národního parku Šumava, který se výzkumu rysů dlouhodobě věnuje.
Rys najde v Brdech vhodné podmínky pro život – dostatek potravy, prostoru i míst pro úkryt. Rysi se zde objevují sporadicky již od 90. let. Trvalý výskyt však zatím nebyl zaznamenán. „Doufáme, že nový návštěvník se zde usadí a zdejší fauna bude obohacena o přirozený a důležitý článek potravního řetězce. Přítomnost šelem totiž přispívá k rovnováze v přírodě a ke zdraví krajiny,“ konstatoval Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Brdy.
Podle Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, 6. 12. 2018

Ilustrační fotografie Pixabay

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.