Přihlásit

Fotopast zachytila v CHKO Brdy rysa, které tu sledují dlouhodobě (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jince (Příbramsko) 30. listopadu - Fotopast zachytila v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy rysa, jeho výskyt zde sledují dlouhodobě. Zaregistrován byl v tomto prostoru několikrát od poloviny devadesátých let. Od vzniku CHKO v roce 2016 je monitoring rysů intenzivnější, řekl dnes ČTK vedoucí CHKO Bohumil Fišer.

Rysa se na fotopast podařilo zachytit blízkým spolupracovníkům Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Václavu Fořtovi a Josefu Cinkovi. "Každý jedinec rysa má svou jedinečnou charakteristickou kresbu srsti, která jej umožňuje identifikovat. Jsme zvědaví, zda ten "brdský" byl už monitorován, než se objevil v Brdech," uvedla v tiskové zprávě CHKO Brdy.

"Je to obrovské štěstí a obrovská radost," dodal Cink. Podle něj je na fotografiích podle předběžných informací spíše samec rysa, ale jistota bude až po zpracování na místě odebraného genetického materiálu. Zvíře zřejmě pochází ze Šumavy.

Rys ostrovid je v České republice původním druhem. Nyní žije trvale v lesnatých oblastech jižních a západních Čech, zejména na Šumavě a v Pošumaví. Radius pohybu rysů dosahuje desítky kilometrů. Překážkou migrace je často doprava.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.