Přihlásit

Prezident Pavel podporuje návrhy novel mysliveckého i lesního zákona

Prezident Petr Pavel podporuje návrhy novel zákona o myslivosti i lesního zákona, které připravilo Ministerstvo zemědělství. Novinářům to po včerejším jednání s prezidentem na Pražském hradě řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). 

Doporučeno Prezident Pavel podporuje návrhy novel mysliveckého i lesního zákona Foto: Tomáš Fongus, www.hrad.cz

Novelu zákona o myslivosti měla původně vláda projednat už v březnu, v meziresortním řízení ale bylo uplatněno velké množství připomínek, kterými se nyní ministerstvo zabývá a návrh upravuje. Úřad už dříve uvedl, že novela by měla být předložena na jednání vlády v řádu týdnů.

„Tyto dvě velké novely, které připravujeme, jsou spojité nádoby, a pokud chceme do budoucna zajistit kvalitní zdravé lesy v České republice, tak se bez nich neobejdeme,“ komentoval včera ministr Výborný to, že novela zákona o myslivosti úzce souvisí s novelou lesního zákona.

Hlavním cílem novely mysliveckého zákona je snížení dlouhodobě vysokých stavů spárkaté zvěře, která způsobuje nepřiměřené škody na lesích i na zemědělských plodinách. Výborný loni na podzim uvedl, že zvěř v českých lesích zničí v průměru 15 procent nově vysazených stromů. Plán lovu by se měl podle představ ministerstva stanovovat podle úrovně poškození lesa, což bude posuzovat Ústav pro hospodářskou úpravu lesů.

S podobou novely mysliveckého zákona však nesouhlasí Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ), která je připravena v případě nevypořádání jejích připomínek svolat demonstraci. „Otázkou je, zda současný návrh zákona povede k tomuto cíli (snížení stavů zvěře), neboť jednotlivá ustanovení navrhované novely spíše připomínají tvorbu zákona o lovu, a ne zákona o myslivosti,“ řekl ČTK předseda ČMMJ Jiří Janota. Dodal, že připravované znění novely převážná část myslivecké komunity v současném znění zásadně odmítá.

Myslivecká rada ČMMJ proto už dříve přijala usnesení, že pokud nebudou zapracovány zásadní připomínky k novele, jsou myslivci připraveni vytvořit petici a svolat demonstraci. „Čekáme, v jaké podobě bude novela zákona odeslána z ministerstva na Legislativní radu vlády. O případné podpoře demonstrace jsme jednali se zástupci našich pobočných spolků. V této věci máme ze strany okresních mysliveckých spolků a členské základny podporu. Podoba případných protestů bude včas zveřejněna,“ dodal Janota.

Za zásadní problém vnímají myslivci mimo jiné snížení výměry honitby. Novela mění minimální velikost téměř všech honiteb z dosavadních 500 hektarů na 250, což umožní podle ministerstva efektivnější lov a lepší hospodaření, a tím celkově také ochranu lesa, plodin a pozemků před škodami způsobenými zvěří. „Na základě odborných vyjádření snížení výměry honitby mělo vždy opačný efekt a vedlo ke zvýšení stavů zvěře,“ uvedl Janota.

Ministerský návrh zákona se snížením minimální výměry honiteb naopak podporují například soukromí vlastníci lesů a Asociace soukromého zemědělství ČR. Výhrady k novele mysliveckého zákona má nicméně také Český svaz ochránců přírody.

Podle ČTK

Poslední změna: 03.04.2024 10:36

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.