Přihlásit

Návrh novely zákona o myslivosti odeslán vládě

Ministerstvo zemědělství odeslalo 18. dubna legislativní radě vlády návrh novely zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, po meziresortním připomínkovém řízení. Materiál včetně související dokumentace je k dispozici na Portálu informačního systému ODok Úřadu vlády České republiky. Odkaz najdete v dalším textu.

Doporučeno Návrh novely zákona o myslivosti odeslán vládě Foto Facebook Úřadu vlády ČR

Úmysl novelizovat zákon o myslivosti avizoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bezprostředně po svém nástupu do funkce a pro Svět myslivosti se v dané věci vyjádřil v rozhovoru v loňském srpnovém čísle.

V souvislosti s novelizací zákona se rozhořela intenzivní ostrá diskuse a mediální kampaň, kdy na jedné straně stojí uskupení tvořené Asociací soukromého zemědělství České republiky, Českou společností ornitologickou, Českým svazem ochránců přírody, Hnutím DUHA, spolkem Pro Silva Bohemica, Sdružením vlastníků obecních a soukromých lesů v České republice, Spolkem vlastníků honebních pozemků a Svazem vlastníků půdy, které hájí návrh novely a požaduje její přijetí novely, a na straně druhé Českomoravská myslivecká jednota, jež zastává zcela opačné stanovisko. Ta ihned po zveřejnění návrhu novely na portálu ODok vydala na svých internetových stránkách krátkou zprávu, že zásadně odmítá řadu navrhovaných paragrafových ustanovení a podniká kroky k odmítnutí takto zpracované legislativní normy na půdě Parlamentu České republiky.

Projednávání novely je již nyní v časovém skluzu. Poté, co byl návrh zveřejněn 3. listopadu 2023 na portálu ODok, ohlásil ministr Výborný, že do 15. ledna 2024 je v plánu vypořádat a uzavřít meziresortní připomínkové řízení a zaslat návrh Legislativní radě vlády. V polovině února 2024 bylo naplánováno projednání vládou, do poloviny července Poslaneckou sněmovnou a na podzim Senátem, aby účinnost zákona mohla nastat od 1. ledna 2025 (v případě některých ustanovení by došlo k odložení o dva roky).

S tříměsíčním zpožděním tedy návrh novely doputoval do vlády a bude čekat na projednání. Materiál včetně veškerých podkladů je volně dostupný na Portálu informačního systému ODok Úřadu vlády České republiky.

O dalším průběhu projednávání vás budeme průběžně informovat jak na webu, tak v tištěném Světě myslivosti.

Redakce

Poslední změna: 21.04.2024 22:31

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.