Přihlásit

Do českých Krkonoš se po několika staletích vrátili bobři, jednoho usmrtilo auto

Do české části Krkonoš se po staletích vrátili bobři. Jejich potvrzený výskyt je z konce letošní zimy. V jednom případě šlo o bobra, jehož zřejmě usmrtilo auto na silnici I/14 u jezu na Jizeře v Horní Sytové na úpatí Krkonoš. V druhém případě zachytila kamera mobilního telefonu jiného jedince u mostu přes Jizerku ve Vítkovicích. ČTK to včera sdělil mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Doporučeno Do českých Krkonoš se po několika staletích vrátili bobři, jednoho usmrtilo auto Bobr nalezený na kraji silnice v Horní Sytové. Foto Miloš Jakoubek, TZ KRNAP

Sraženým zvířetem v Horní Sytové na Semilsku byla pravděpodobně březí samice o hmotnosti 18 kilogramů. Ve Vítkovicích šlo o mladého jedince.

„Jde o místa značně vzdálená dosud známým výskytům bobrů v oblasti Českého ráje. Výše uvedené nálezy naznačují, že bobří kolonizace bude do Krkonoš postupovat proti proudu Jizery a jejích přítoků,“ uvedl Drahný.

Podle něj není horská krajina pro bobry nejpříhodnější, na prudce tekoucích řekách své hráze nepostaví a také skladba břehových porostů v Krkonoších jim příliš nevyhovuje. „Dá se tedy očekávat, že pokud se tu tento zajímavý živočich, schopný svými vodními díly výrazně přetvářet krajinu, uchytí, bude to spíš jen na lučních potocích v podhůří,“ dodal Drahný.

„V krkonošské oblasti se zatím bobři vyskytovali jenom na severovýchodním úpatí Krkonoš v povodí říčky Bobr na území sousedního Polska, a to asi od roku 2010,“ řekl ČTK Drahný.

Bobr evropský byl na území Čech vyhuben na přelomu 18. a 19. století, od konce minulého století se ale migrací z Rakouska, Bavorska a také ze Saska proti proudu Labe vrací do Česka a znovu osídluje stará území. V podhůří Jizerských hor se vyskytuje na Frýdlantsku i v povodí Nisy.

Podle ČTK

(0 hlasů)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.