Přihlásit

Na polích a v lesích jsou očkovací návnady proti vzteklině (Moje Ostrava)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrava
Letecké kladení návnad proti vzteklině právě probíhá na území celého Moravskoslezského kraje kromě města Ostravy. Začalo v pondělí a skončí 8. října. "Kladení vakcinačních návnad se provádí na jaře a na podzim a jeho účelem je zajištění imunity proti vzteklině u co největší části populace lišek, případně jiných masožravců," vysvětlil ředitel Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Jaromír Polášek.
Vakcinační dávka je složena z návnady, ve které je uvnitř v plastikovém obalu vlastní vakcinační látka.
"Obsluha letadel je poučena, na které plochy se mají dávky aplikovat. Na přístupových cestách by měly být umístěny výstražné plakáty," dodal Polášek.
Během tohoto kladení a následující dva až tři týdny by všichni lidé měli vzít přítomnost těchto návnad na vědomí. "Lidé by měli zabránit tomu, aby návnady sežrali psi. Je zakázáno se návnad dotýkat a především na tuto skutečnost upozornit malé děti. V případě, že dojde k potřísnění vakcinační látkou, což je červeně zbarvená tekutina, je nutné neprodleně vyhledat lékařskou pomoc," upozornil dále ředitel veterinární správy.
Vakcinační kampaň se provádí již od roku 1993 a od té doby nebyl zaznamenán téměř žádný výskyt vztekliny u divoce žijích zvířat.

(md)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.