Přihlásit

K lovu náleží ctnost (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Kuksu začne zítra čtrnáctá myslivecká Svatohubertská slavnost

Kuks
"Kdo ušlechtilý a nádherný řád svatého Huberta miluje a plně se svými bdělými smysly lovu oddává, ten ať je všem ctnostem věren, neb bez nich se při lovu špatně obstává," zní první ze šesti malých pravidel, která hrabě František Antonín Špork ustanovil členům loveckého řádu svatého Huberta.
 I když od té doby uplynuly už více než tři století, tradice ušlechtilé myslivosti, honební etiky a zvyklostí žije dodnes. Jen novodobé myslivecké slavnosti už nejsou pouze věcí nimrodů a vyznavačů honitby. Svatohubertská slavnost v areálu barokního hospitálu v Kuksu láká každý rok tisíce návštěvníků. Zítra se uskuteční její 14. ročník.
 "I letos čeká na návštěvníky bohatý program s tematikou myslivosti, ukázkami sokolnictví, výcviku psů loveckých plemen, tradiční Hubertova jízda, drezura koní a hlavně velké množství koncertů a divadelních vystoupení," uvedl kancléř pořadatelského řádu svatého Huberta František Frola. Slavnost začne v 10.30 hodin vystoupením sokolníků, hodinu před polednem se v hospitálním kostele rozezní varhany skladbami barokních mistrů.
 V kostele se po celý den budou střídat pěvecké a instrumentální soubory a na programu je i světová premiéra úpravy skladby barokního skladatele J. M. Coretteho. "Kompozice byla původně složena pro klavír, ale pro naši kukskou slavnost vznikla speciální úprava pro parforsní roh a varhany a bude to její vůbec první uvedení," řekl Frola. Divadelním představením je rezervován hospitální dvůr, děti najdou svůj program v hospitální zahradě. Parčík pod hospitálem je letos vyhrazen řemeslnému jarmarku.
 Zájemci si budou moci vyzkoušet své střelecké umění na laserové střelnici palbou na pohybující se zvěř a letos poprvé pořadatelé otevřou také rybářský koutek. "Lidé budou mít možnost nejen ochutnat rybí speciality, ale také si vyzkoušet rybolov. Při troše štěstí si nechají svůj úlovek připravit přímo na místě, nebo si jej odnesou domů," sdělil Frola.
 Už za Šporkových dob po každém setkání myslivecké společnosti následovala mše a takzvané ohňostrojné vystoupení. Ani to v Kuksu nebude chybět. Slavnostní svatohubertskou řádovou troubenou mši bude od 18 hodin sloužit královéhradecký biskup Dominik Duka. V 19.30 pak začíná ohňové vystoupení skupiny Truvéři, které přejde ve zvukovou, světelnou a ohňostrojnou show na téma Souboj dobra a zla.
 Po celý den bude otevřena hospitální expozice, v níž si návštěvníci mimo jiné mohou prohlédnout místnosti věnované řádu svatého Huberta a řádu milosrdných bratří, který se po Šporkově smrti staral o staré a nemocné chovance hospitálu.
 Loňský ročník svatohubertské slavnosti se i přes nepřízeň počasí těšil rekordní návštěvnosti. České dráhy proto zítra na trati Pardubice - Liberec posílí osobní vlaky a v Kuksu budou mimořádně zastavovat i vybrané rychlíkové spoje.

Foto popis: MYSLIVECKÁ SLAVNOST. Svatohubertskou slavnost na Kuksu zítra otevřou hráči na parforsní rohy.
Foto Autor - Foto - MAFA - JAN STROUHAL

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.