Přihlásit

Dvacet vleček psí šampionku znechutilo (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ohrada
Lovecké trubky hlaholí nádvořím loveckého zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou. Na trávníku leží výřad z ulovené zvěře a v pobočce Národního zemědělského muzea slavnostně zahajují již 46. ročník Mistrovství Šumavy.
Za osmi cedulemi se jmény okresů se řadí soutěžící. "Účastní se nejlepší psi z podzimních zkoušek letošního roku," uvedl za organizátory správce zkoušek Vlastimil Minka z Mysliveckého sdružení Temelín. Účastníci zatím obsadili místa za cedulemi se jmény jednotlivých jihočeských okresů.
V podmračeném a trochu sychravém podzimním dopoledni zaplnili v sobotu nádvoří zámku psi, jejich vůdci i početní diváci, oblečení do kamizol v různých odstínech zelené.
"Páni rozhodčí, fena Gena z Malého Boubína, vůdce Košák Karel," zahlásil se před losováním čísla podle předpisu soutěžící z Netolic, stejně, jako to museli učinit všichni ostatní. Této promluvě na nádvoří by rozuměl i nepoučený laik. Některé pokyny však byly spíše pro zkušené uši.

Pole na hřišti

"Velké pole má sraz v Temelíně na hřišti," ohlásil správce zkoušek všem zúčastněným a doplnil rozhodčí pro sudé a liché pole (startující rozdělení podle čísel), pro vlečku s liškou (pes sleduje lišku vlečenou na laně), dohledávku zajíce a bažanta a další disciplíny.
Prvním úkolem bylo přinesení aportu - zastřelené lišky, z ohrádky a překonání překážky.
Na louce u hlubockého zámku uzavírala metr vysoká chvojím opletená ohrada ze tří stran malé prostranství, přístupné jedině přes příkop.
"Není třeba komentáře, fenka s chutí a rychlostí vzala lišku z ohrádky a přinesla ji," rozplývali se rozhodčí nad výkonem dvouleté Irmy ze Stražišťských lesů, kterou vedl Jiří Hrbek z Pelhřimovska, a přidělili jí čtyři body.

Fousek nade vše

"Taky to je fousek," komentoval výkon jeden z přihlížejících, zjevně fanda tradičního českého plemene. "Ne, to byl pudlpointer," ozval se soused pro upřesnění a už vyrazil další aportující.
Bohužel Bora z Pytlácké stezky předvedla, co znamená latinské rčení Jméno předzvěstí osudu. Místo do ohrádky vyrazila na pytláckou stezku mezi diváky a tam si se zájmem "zašmejdila", než se uvolila vyrazit po mnohých výzvách za aportem.
"Ten ji přecvičil, ta už toho má plný zuby. Dal jí denně dvacet vleček," komentoval "psí" výkon fenky s černou srstí jeden ze zasvěcených přihlížejících. "Fenečka nešla do ohrádky, čas dvě minuty čtyřicet. Časový limit byl splněn," našli rozhodčí na výkonu alespoň jeden klad, kterým zdůvodnili udělení jednoho bodu. Ten vůdce stejně přijal s ulehčením, protože se dvojice ocitla pod hrozbou neoblíbené nuly.

Liška z příkopu

"A je to v pytli," vyjelo z úst myslivcům u jiného soutěžícího Garyho z Malého Boubína. Aportovaná liška se totiž ocitla v příkopu u ohrádky, když vypadla psovi z mordy (tlamy).
Gary se ale nedal, vynesl aport z příkopu dokonce s elegantním výskokem a dokončil "práci" - jak se říká v myslivecké hantýrce.
"Zkoušel jsem ho na to," řekl vzápětí vůdce psa Josef Pollak z Českých Velenic a přiznal, že vynesení aportu z příkopu se svým psem pro jistotu trénoval. Po ukončení soutěže u ohrádky nemohl chybět nezbytný trubačský pozdrav, o který se postaral trubačský sbor okresního mysliveckého spolku.
"Trubač, to je naše chlouba. Koruna krásy myslivosti," vysvětlil velký ctitel mysliveckých tradic Oldřich Tripes. Většinou mají prý sdružení jednoho až dva trubače, ale o víkendu byl slyšet rovnou celý sbor.
"Troubí se různé znělky, nástup, pozor si dej nebo halali, před a po lovu. Při výřadu se troubí hlaholy i pro jednotlivé druhy zvěře," uvedl příklady Tripes.
Po sečtení všech výsledků se zástupci jednotlivých okresů seřadili ve 46. ročníku Mistrovství Šumavy v následujícím pořadí: 1. Tábor, 2. České Budějovice, 3. Pelhřimov, 4. Strakonice, 5. Český Krumlov, 6. Písek, 7. Jindřichův Hradec, 8. Prachatice.

EDWIN OTTA

Foto - NESLA S CHUTÍ. Pochvala rozhodčích a potlesk diváků odměnily za skvělý aport fenu Irmu s vůdcem Jiřím Hrbkem.
Foto - Deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.