Přihlásit
Sample Image

Srna nezná zebru: neznali jí ani vlci, orli, tetřev, nebo bukáčci…

Myslivost 0

Stanice Národní sítě záchranných stanic přijaly v tomto roce už přes 2200 zvířat zraněných na silnici. Nešlo jen o „obyčejné“ zajíce či srnčí zvěř. Celkem 12 silničních obětí patřilo mezi naše nejvzácnější, kriticky ohrožené druhy. Přežily jen tři. Zejména v zimním období se zvířata často pohybují kolem silnic. Český svaz ochránců přírody...

Sample Image

Najde los Emil v jižních Čechách zemi zaslíbenou?

Myslivost 0

Od června 2025 se stal los Emil jednou z významných „osobností“ na sociálních sítích i ve veřejném prostoru v Česku a v Rakousku. Díky možnostem bezprostředně sdílet informace bylo jeho putování průběžně dokumentováno, aktuální výsledky se objevovaly na internetu, příspěvky a komentáře o jeho cestě plnily rubriky všech sdělovacích prostředků (Svět myslivosti č...

Sample Image

Ve Španělsku byl zjištěn africký mor prasat, EU vyzývá k rychlým opatřením

Myslivost 0

Africký mor prasat (AMP) byl 26. listopadu nejdříve potvrzen u dvou prasat divokých v Katalánsku nedaleko Barcelony. Přes víkend bylo do pondělí 1. prosince zjištěno dalších 12 případů AMP u uhynulých...

Sample Image

Populace divočáků v Olomouckém kraji pozvolna roste, lov výrazně kolísá

Myslivost 0

Populace prasat divokých v Olomouckém kraji navzdory každoročnímu lovu několika tisíců jedinců pozvolna roste. Letos na konci března statistici v kraji odhadovali početní stav divočáků na 3080 kusů, o rok dříve...

Sample Image

Správa KRNAP uzavře od prosince některé stezky kvůli přezimování jelení zvěře

Myslivost 0

Správci Krkonošského národního parku (KRNAP) uzavřou od 1. prosince několik turistických tras kvůli ochraně zvěře. Omezení bude platit na 19 lesních cestách do 30. dubna. Důvodem je přezimování jelení zvěře...

Testy lovecké výzbroje a výstroje

Sample Image

Alpina Trapper Heat: instantní teplo (nejen) na lov

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Základní problém při lovu s mojí milovanou manželkou byla donedávna skutečnost, že jí – štíhlé a vysoké blondýně – byla s výjimkou srnčí říje na lovu většinou zima, a to...

Sample Image

Zážitkový den ThermVisia & Hikmicro

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Společnost ThermVisia, s. r. o., ve spolupráci se značkou Hikmicro, jejímž je výhradním dovozcem, uspořádala 30. září 2025 v oboře Tuř na Jičínsku akci nazvanou Experience Day (Zážitkový den). Na setkání...

Sample Image

Akční kamera PARD: Zaznamená klíčové momenty lovu a pomůže také zlepšit střelecké…

Lovecká výzbroj a výstroj 0

Společnost Hunting24, která provozuje specializovaný lovecký e-shop a ve své nabídce digitálních optických zařízení pro lov a myslivost se zaměřuje mimo jiné na výrobky značky PARD, jejichž je výhradním dovozcem...

Monitoring tisku - Myslivost

Speciality ze zvěřiny

Sample Image

Zelná polévka s rýží a zvěřinovými knedlíčky

Speciality ze zvěřiny 0

na knedlíčky: 500 g mleté zvěřiny (může být směs více druhů), 50 g kulatozrnné rýže, 1 rajče, 1 malá šalotka, 1 stroužek česneku, 1 vejce, hrstka nasekané plocholisté petržele, 4...

Sample Image

Plec z divočáka s karamelizovanou červenou cibulí

Speciality ze zvěřiny 0

800 g plece z divočáka bez kosti, 3 velké červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 citron, 2 lžíce medové hořčice, lžíce třtinového cukru, olivový olej, zvěřinový vývar, mletý citronový pepř...

Sample Image

Jelení plec na houbách

Speciality ze zvěřiny 0

800 g jelení plece bez kosti, 300 g čerstvých lesních hub, 1 šalotka, 300 ml zvěřinového vývaru, 200 ml smetany na vaření, 150 ml bílého vína, 1 žloutek, 2 lžíce...

Africký mor prasat

Sample Image

Ve Španělsku byl zjištěn africký mor prasat, EU vyzývá k rychlým opatřením

AFRICKÝ MOR PRASAT

Africký mor prasat (AMP) byl 26. listopadu nejdříve potvrzen u dvou prasat divokých v Katalánsku nedaleko Barcelony. Přes víkend bylo do pondělí 1. prosince zjištěno dalších 12 případů AMP u...

Sample Image

Příznivá nákazová situace umožnila úpravu pásem kvůli výskytu AMP a zmírnění opatření

AFRICKÝ MOR PRASAT

Evropská komise (EK) 22. září 2025 oficiálně odsouhlasila České republice úpravu uzavřených pásem v Libereckém kraji zřízeným kvůli výskytu afrického moru prasat (AMP) na Frýdlantsku. Od posledního potvrzeného případu nákazy...

Sample Image

SVS požádá o zmírnění opatření spojených s africkým morem prasat

AFRICKÝ MOR PRASAT

Státní veterinární správa (SVS) chce Evropskou komisi požádat o zmírnění opatření spojených s africkým morem prasat (AMP) v Libereckém kraji. Region je už rok bez nákazy, poslední pozitivní případ je...

Hosty čekají perličky i srnčí paštika (Zlínský deník)

Název: Hosty čekají perličky i srnčí paštika
Zdroj: Zlínský deník
Datum: 18.10.2007
Podtitulek: Zvěřinové hody jsou na Zlínsku oblíbenou podzimní tradicí, hostinu může zpříjemnit cimbálová muzika
Autor: Veronika Jurčová
Rubrika: Zlínsko

Zlínsko
Srnčí ragú, kančí řízky nebo bažantí prsíčka - to jsou speciality, které mohou lidé už brzy ochutnat v řadě restaurací na Zlínsku. Některé podniky totiž v těchto dnech chystají zvěřinové hody. Ty zítra začínají například v restauraci Vyhlídka ve Zlíně na Jižních Svazích. "Potrvají až do středy nebo čtvrtka, záleží, jak rychle se jídlo prodá," uvedl vedoucí podniku Jaroslav Pospíšil s tím, že jídelní lístek obohatí daňčí, kančí nebo jelení speciality. "Maso kupujeme u velkoobchodníků, přímo od myslivců je to komplikovanější," dodal. Druhou listopadovou sobotu vypukne zvěřinový týden i v Hotelu Lázně Kostelec. Podávat se budou třeba srnčí a daňčí speciality, divočák i paštiky z pernaté zvěře. Atmosféru vždy večer dokreslí cimbálová muzika a ochutnávka vín. Na začátku listopadu mohou milovníci masa z divoké zvěře zavítat třeba i do Koliby U Černého medvěda ve Zlíně. "Hody jsou u nás už tradicí, děláme je každoročně," uvedl provozovatel podniku Marek Hlavinka. "Pro hosty i letos připravíme třeba speciality z perliček, muflona nebo z černé zvěře," prozradil. K mání budou nejen guláše, ale i zvěřinové paštiky, teriny a polévky.

Na restauratéry dohlížejí hygienici

Hlídat kvalitu a původ nabízeného masa je úkolem krajské hygieny. "Kontrola se zaměřuje především na to, zda majitel získal maso legální cestou, na správné skladování a na zdravotní nezávadnost surovin. Například u výrobků nakoupených v tržní síti nebo u ulovené zvěře kontrolujeme doklady, odkud zboží pochází. U balených surovin ověřujeme značení. V případě uloveného zvířete chceme vidět také veterinární osvědčení o podmínkách, v jakých myslivci zvěřinu určenou k jídlu přepravovali," vyjmenovala vedoucí Odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Zlínského kraje ve Zlíně Eva Sedláčková. "Pokud zjistíme závady, zahájíme s provozovatelem správní řízení. Pokuty se pohybují řádově v tisících až desetitisících," dodala s tím, že v minulých letech žádné závažné nedostatky nenalezli. Přímo od myslivců restaurace zvěřinu odebírají zřídkakdy, nakupují nejčastěji ve velkoobchodech. Je to pro ně levnější a jistější z hlediska nezávadnosti masa. "Mohou to brát i od myslivců, ale jen pokud maso projde veterinární kontrolou a lovec o tom má doklad," vysvětlil jednatel okresních myslivců Zdeněk Kőgler. Mezi nejčastější rizika zvěřiny, která neprochází jatkami, patří parazitózy. Návštěvníci restaurací podobné akce vítají. "Zvěřinové hody mě do hospody určitě přilákají. Je to něco, co přece jen není každý den a k podzimu to patří," svěřil se Jaroslav Pilař ze Zlína. Podobný názor má i David Kovařík z Malenovic. "Zvěřinu mám rád, chutná totiž úplně jinak než běžné maso. Myslím, že je i zdravější," řekl.

VERONIKA JURČOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Přehlídky trofejí

Žádné události k zobrazení

Naše další weby