Přihlásit

Hosty čekají perličky i srnčí paštika (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínsko
Srnčí ragú, kančí řízky nebo bažantí prsíčka - to jsou speciality, které mohou lidé už brzy ochutnat v řadě restaurací na Zlínsku. Některé podniky totiž v těchto dnech chystají zvěřinové hody. Ty zítra začínají například v restauraci Vyhlídka ve Zlíně na Jižních Svazích. "Potrvají až do středy nebo čtvrtka, záleží, jak rychle se jídlo prodá," uvedl vedoucí podniku Jaroslav Pospíšil s tím, že jídelní lístek obohatí daňčí, kančí nebo jelení speciality. "Maso kupujeme u velkoobchodníků, přímo od myslivců je to komplikovanější," dodal. Druhou listopadovou sobotu vypukne zvěřinový týden i v Hotelu Lázně Kostelec. Podávat se budou třeba srnčí a daňčí speciality, divočák i paštiky z pernaté zvěře. Atmosféru vždy večer dokreslí cimbálová muzika a ochutnávka vín. Na začátku listopadu mohou milovníci masa z divoké zvěře zavítat třeba i do Koliby U Černého medvěda ve Zlíně. "Hody jsou u nás už tradicí, děláme je každoročně," uvedl provozovatel podniku Marek Hlavinka. "Pro hosty i letos připravíme třeba speciality z perliček, muflona nebo z černé zvěře," prozradil. K mání budou nejen guláše, ale i zvěřinové paštiky, teriny a polévky.

Na restauratéry dohlížejí hygienici

Hlídat kvalitu a původ nabízeného masa je úkolem krajské hygieny. "Kontrola se zaměřuje především na to, zda majitel získal maso legální cestou, na správné skladování a na zdravotní nezávadnost surovin. Například u výrobků nakoupených v tržní síti nebo u ulovené zvěře kontrolujeme doklady, odkud zboží pochází. U balených surovin ověřujeme značení. V případě uloveného zvířete chceme vidět také veterinární osvědčení o podmínkách, v jakých myslivci zvěřinu určenou k jídlu přepravovali," vyjmenovala vedoucí Odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Zlínského kraje ve Zlíně Eva Sedláčková. "Pokud zjistíme závady, zahájíme s provozovatelem správní řízení. Pokuty se pohybují řádově v tisících až desetitisících," dodala s tím, že v minulých letech žádné závažné nedostatky nenalezli. Přímo od myslivců restaurace zvěřinu odebírají zřídkakdy, nakupují nejčastěji ve velkoobchodech. Je to pro ně levnější a jistější z hlediska nezávadnosti masa. "Mohou to brát i od myslivců, ale jen pokud maso projde veterinární kontrolou a lovec o tom má doklad," vysvětlil jednatel okresních myslivců Zdeněk Kőgler. Mezi nejčastější rizika zvěřiny, která neprochází jatkami, patří parazitózy. Návštěvníci restaurací podobné akce vítají. "Zvěřinové hody mě do hospody určitě přilákají. Je to něco, co přece jen není každý den a k podzimu to patří," svěřil se Jaroslav Pilař ze Zlína. Podobný názor má i David Kovařík z Malenovic. "Zvěřinu mám rád, chutná totiž úplně jinak než běžné maso. Myslím, že je i zdravější," řekl.

VERONIKA JURČOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.