Přihlásit

Na Rýmařovsku zachraňují a léčí dravé ptáky a sovy (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stránské
Dva dravce vyléčené ze zranění vypustili v minulých dnech zpět do přírody ze Stanice na záchranu handicapovaných dravců a sov ve Stránském. Prvním z dravců byla letošní samice káně lesní, kterou u Skřítku srazil kamion. "Řidič zastavil, ptáka chytil a zavolal mi. My jsme tam zanedlouho přijeli a káni převzali. Měla poraněnou hlavu a páteř. Zpočátku jenom ležela, nepřijímala potravu, takže musela být násilně krmena," řekl Petr Schäfer ze záchranné stanice dravců. Po týdnu se pták začal zvedat a po třítýdenní rehabilitaci jej ornitologové mohli vypustit ve stejném prostoru, kde utrpěl úraz. "To je důležité. Jinak by mohlo docházet k tak zvanému zahušťování populace dravců," vysvětlil Petr Schäfer. Druhým vypuštěným ptákem byl samec jestřába lesního. Toho někdo zranil, když jej po vybrání z hnízda neodborně a neurvale svázal. Ptáka chytili myslivci v bažantnici, kde se zamotal do sítě. "Jestřábovi jsme vyléčili zranění na běhácích a vlepili mu chybějící pera. To vlepování je běžně používaný postup," doplnil sokolník Schäfer. V letošním roce prošlo Stanicí na záchranu handicapovaných dravců a sov už 72 ptáků, valnou většinu se podařilo vyléčit a vypustit zpět do přírody. Stanice byla založena v roce 1995 a léčilo se zde 954 dravců a sov. "Největší byla samice orla mořského, které jsme museli amputovat křídlo, zraněné o vedení vysokého napětí. Ta teď žije v chovné stanici v Liberci. Nejmenší zachráněný pták byl kulíšek nejmenší - sovička velikosti špačka," dodal Petr Schäfer. Ve stanici se podaří po vyléčení vypustit zpět do přírody přibližně dvě třetiny handicapovaných ptáků. Její činnost finančně podporuje Český svaz ochránců přírody a Moravskoslezský kraj.

Foto - Dvě třetiny zraněných ptáků vypouštějí po vyléčení zpět do přírody ze Stanice na záchranu handicapovaných dravců a sov ve Stránském.
Foto - Jiří Konečný 

LADISLAV OLEJNÍČEK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.