Přihlásit

Svatohubertská mše v sobotu (Region Krnovské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KRNOV (frk) - Svatý Hubert, patron lovců a myslivců, má v kalendáři svátek 3. listopadu. Loni poprvé si svatohubertskou tradici připomněli také myslivci na Krnovsku, když uspořádali slavnostní mši v poutním chrámu na Cvilíně.

Letošní Svatohuberstská mše, kterou  na Cvilíně organizuje rada Okresního mysliveckého spolku Bruntál, se koná v sobotu 27. října v 10 hodin. Při mši se kostel Panny Marie Sedmibolestvé zaplní zelenými mysliveckými uniformami. Bude  zahájena fanfárami trubačů z Lesní správy Jeseník. Mysliveckou mši, kterou celebruje kněz Karel Slíva,  budou provázet svým zpěvem sólisté chrámového sboru od sv. Martina. "Loni bylo na Svatohubertské mši na 400 lidí. Mnozí přijeli i z Opavy, Bruntálska a Rýmařovska. Letos bude po mši ještě následovat koncert mysliveckých trubačů, a pak bude zahájena takzvaná Hubertova jízda,  což je starý obyčej, který nedávno oživil jezdecký oddíl. Na Cvilíně bude také připravena ukázka práce sokolníků," uvedl předseda okresního mysliveckého spolku Josef Chrastecký.
Pořadatelé chtějí již každoročně sloužit mysliveckou mši na Cvilíně, a to vždy kolem svátku svatého Huberta. Svatohubertský kult je spjat s jelenem, symbolem lovné zvěře. Legenda vypráví o vidění svatého Huberta, kterému se zjevil jelen s křížem mezi parohy a vyzval ho, aby začal hledat Boha. K nám bylo uctívání svatého Huberta přeneseno v  17. století hrabětem Františkem Antonínem Sporckem. V některých zemích jsou svatohubertské mši přítomni kromě lovců a myslivců v uniformách také jejich psi, kterým kněz uděluje požehnání jako ochranu proti vzteklině.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.