Přihlásit

Zkoušky zvládlo šest psů (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Capartice
Štěkot psů a hlasité povely jejich pánů se o uplynulém víkendu ozývaly z lesů nedaleko Capartic. Dali si zde totiž dostaveníčko majitelé loveckých psů, aby psy kvalifikovali k lovu.
Poslední zkoušky honičů a barvářské zkoušky honičů pořádal od pátku do neděle myslivecký spolek Domažlice. Druhý zkušební den zahajovali myslivci v Hotelu Sport v Caparticích. "Dnes budeme psy přezkušovat z dosledu černé zvěře na uměle založené šlapané a současně pobarvené stopě. Už v pátek jsme ale dělali takzvanou naháňku," sdělil na sobotním zahájení druhého zkušebního dne Petr Kopf z mysliveckého spolku.
"Při naháňce se psi zkouší v leči. Pustí se do leče a tam samostatně pracují. V leči může být maximálně šest psů a samozřejmě rozhodčí, který sleduje práci psů," vysvětlil. Naháňku myslivci pořádali u Lesů České republiky v Domažlicích.
Jedná se ale o velmi náročné zkoušky a ani letos je neabsolvují všichni přihlášení psi.
"Jsou to jedny z nejtěžších zkoušek, když je například absolvuje úspěšně rok starý pes, tak je to opravdu velký úspěch," doplňuje Kopf s tím, že na zkoušky se nejvíce přihlašují psi staří od jednoho do tří let.
Honičské zkoušky jsou vždy dvoudenní a rozděleny jsou do čtrnácti disciplín, které se jednotlivě bodují a nakonec se vyhodnocuje, v jaké ceně pes obstál. V pátek a v sobotu pořádali myslivci zkoušky honičů, v neděli pak barvářské zkoušky honičů.
Pro výkon myslivosti je nutné, aby měl pes složené určité zkoušky. "V každé honitbě musí být na danou výměru upotřebitelní psi. Zkouška pak majitele psa opravňuje k tomu, aby mohl vykonávat právo myslivosti," vysvětluje Petr Kopf.

Výsledky zkoušek:

1. Zuzana Fialová z Milenců u Nýrska s jezevčíkem králičím drsnosrstým "Pegy z Vílova"
2. Přemysl Paroubek ze Sušice s jagdteriérem "Erik Svatoborský lovec", který navíc dostal zadaný titul "DIVIAČIAR"
3. Jaroslav Kalina z Kanic s jagdteriérem "Arga od Němčické hory"

(z deseti přihlášených psů obstálo šest)

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.