Přihlásit

Řidiči, buďte ohleduplnější ke zvěři na silnicích (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V podzimních měsících narůstá počet srážek dopravních prostředků se zvěří. To je způsobeno několika faktory.
Mezi hlavní patří snížená viditelnost, neadekvátní reakce řidičů, zimní používání letních pneumatik a prodloužení brzdné dráhy na vozovce vlhké nebo posypané inertním posypem.
Většina řidičů na tyto krizové situace reaguje tím, že prudce sešlápne pedál spojky, pedál brzdy a v tomto okamžiku se vozidlo stává neovladatelné. Je nutné v takové situaci zachovat klid a pedál brzdy včas odbrzdit a teprve potom se překážce vyhnout.
Dle policejních statistik je každoročně hlášeno cca 8,5 tisíce střetů dopravních prostředků se zvěří.
Skutečný počet střetů je však mnohem vyšší a odhadovaná škoda na zvěři je několik desítek miliónů Kč ročně. V některých honitbách jsou škody na srnčí a zaječí zvěři rovny nebo dokonce převyšují plánovaný roční lov.
Myslivci pro snížení srážek realizují tzv. "odváděcí krmení", které díky systematickému přikrmování v oblastech vzdálených od silnic odlákává zvěř mimo silnice.
Na silnicích přibývá srážek dopravních prostředků se zvěří. To je způsobeno:

- zvýšeným počtem dopravních prostředků na silnicích.
- nárůstem kamionové dopravy preferováním silniční dopravy před železniční.
- zvýšenou akumulací zvláště drobné zvěře v okolí silnic (zajíci rádi konzumují zbytky rostlin potřísněné posypovou solí v zimních měsících, využívají vyšší teploty na vozovce pro osušení svého těla za vlhkého počasí. Proto za kritická místa můžeme označit úseky silnic vedoucí na hranici pole - les a úseky zarostlé keři a hustou vegetací.

- přirozenou migrací zvěře. Migrace zvěře (sezónní a denní) je přirozeným jevem, což nelze nijak ovlivnit a do budoucnosti to bude přinášet řidičům určité nebezpečí, kterému by měli přizpůsobit rychlost jízdy v nebezpečných úsecích.

Nejčastější příčiny střetu motorových vozidel se zvěří:

- nepozornost řidičů, snížená viditelnost.

- přecenění možností svých automobilů.

- neadekvátní reakce řidičů v kritických situacích při zabránění střetu se zvěří.

- nevěnování pozornosti dopravnímu značení upozorňující na častý výskyt zvěře (výstražná značka - Pozor zvěř!).

ČMMJ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.