Přihlásit

Napadení jelenem v šetření (Region Opavský a hlučínský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

SVATOŇOVICE
Tragédie, která se odehrála pátek v soukromé záchranné stanici katastru obce Svatoňovice zatím stále nemá jasnou příčinu.

"Stále čekáme na výsledky pitvy," uvedl včera před uzávěrkou tohoto vydání mluvčí opavské policie René Černohorský.
Nešťastná událost se odehrála v pátek v soukromé záchranné stanici v poblíž Kružberské přehrady. Jeden ze spolumajitelů stanice se vydal ráno okolo deváté hodiny nakrmit zvěř. Když se dlouho nevracel, vypravila se jej hledat dcera. Jeho bezvládné tělo našla po třinácté hodině odpoledne. Čtyřiašedesátiletého muže ze Starých Těchanovic při krmení pravděpodobně potrhal a pobodal statný jelen. Muž se ještě stihl odplazit ještě asi třicet metrů od stanice.  "V naší záchranné stanici chováme jeleny. Těžko říci, co bylo příčinou neštěstí, čekáme na výsledky soudní pitvy," uvedl spolumajitel záchranné stanice Josef Urban.
Podle vyjádření veterinární správy, která eviduje v záchranné stanici farmový chov jelenů je nutno počítat s tím, že je zde chována zvěř v zajetí a tím pádem je nutné počítat s rizikem, že někdy mohou zvířata napadnout obsluhu. Další otázkou je, zda na chování jelena ještě neměla vliv doznívající říje.
Vyjádření k případu nám poskytl jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Kostečka: "Možnost vlivu jelení říje na napadení člověka jelenem je v daném případě minimální. Říje v Jeseníkách probíhala zhruba od 15. září do 15. října. Případ se stal 26. října, tedy už po jejím skončení. Je otázka, zda jelen v ohradě nebyl polodivoký, zda se tam neobjevil z nějaké farmy. V takovém případě může dojít k ataku. Napadení jelenem není zase až tak nezvyklým jevem. V zahraničí se to v ohradách stává poměrně často. Pokud jelen není zcela domestikován vidí v člověku soka. Historickým příkladem bylo vystřílení jelenů na Schwarzenberském panství a jejich návrat před dvěma sty lety. První jelen, který tam  byl znovu přivezen, hned zabil člověka," doplnil Jaroslav Kostečka.

MILAN FREIBERG

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.