Přihlásit

Srážky se zvěří mohou mít tragický konec i pro řidiče (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínský kraj
Stovky nehod řidičů se zvířaty během devíti měsíců tohoto roku. Takové počty hlásí policisté ze čtyř bývalých okresů Zlínského kraje. Ani jeden z případů naštěstí neskončil smrtelným zraněním. Policisté i nadále nabádají řidiče, aby především v blízkosti lesů a polí byli přesto obezřetní. Čím totiž větší rychlost a zvíře, tím tragičtější následky mohou z takové srážky být.

Když se řidič lekne, strhne volant

Hned druhým nebezpečím je leknutí šoféra. "Většina totiž reaguje tak, že strhnou volant na stranu. Tak se může stát, že narazí do stromu nebo jiného protijedoucího auta," podotkla zlínská policejní mluvčí Lucie Javoříková. Potvrdila však ne příliš optimistickou statistiku. "V letošním roce jsme do září řešili sto jedna srážek aut se zvířaty. Proti loňskému roku je to nárůst o více než třicet případů," podotkla Javoříková. Podle ní se však tyto nehody nevyskytují sezonně. "Je to bohužel celoroční problém," konstatovala mluvčí.

Do cesty se může připlést i kůň

A s čím se řidiči nejčastěji střetávají? Podle policejních statistik jsou to srny, daňci, zajíci a divoká prasata. "V případě domácích zvířat jsou to nejběžněji psi. Loni jsme měli případ i sražené ovce a koně," zavzpomínala Javoříková. Zatímco pro řidiče je srážka se zvířetem nepříjemným zážitkem, pro zvíře může být tato nehoda poslední. "Často se stává, že zvíře není mrtvé, ale uteče zraněné do lesa, kde pojde," konstatovala policejní mluvčí. Kolem padesáti srážek se zvířaty mají v evidenci i policisté z ostatních okresů Zlínského kraje. "Většinou se takové nehody obejdou bez zranění řidiče a posádky. Když už však k tomu dojde, není to nic vážného," sdělila zkušenosti z Uherského Hradiště policejní mluvčí Jitka Zámečníková. Naopak na Vsetínsku a Kroměřížsku měli policisté po jednom vážném zranění. "V srpnu se u Zdounek motocyklista střetl se srnou. Řidič při pádu utrpěl lehké zranění, jeho spolujezdkyně však na tom byla podstatně hůř," řekla mluvčí kroměřížské policie Květoslava Malenovská. Havárie, u které figuruje lesní zvěř, řeší pojišťovny jako škodní událost. Jedná- li se o domácí zvířata, zjišťuje se míra zavinění jejich majitele a pojišťovna takovou nehodu neproplácí. "Pokud divoce žijící zvíře zaviní dopravní nehodu, doporučujeme řidičům nahlásit událost policii. Ta sepíše záznam o nehodě a vyloučí jízdu řidiče pod vlivem alkoholu. Motoristé se pak vyhnou případným nepříjemnostem při likvidaci," radí ředitel likvidace neživotního pojištění České pojišťovny Radim Nekov.

Kdo si zvíře nechá, stane se pytlákem

Usmrcené zvíře by si však řidiči rozhodně neměli ponechávat. "Tím by se dopustili pytláctví, za což hrozí dvouleté vězení," upozornila Javoříková. Dodala, že policisté každé takové sražené zvíře hlásí myslivcům.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU

Vyšlo také v: Hranický deník, Kroměřížský deník, Slovácký deník, Zlínský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.