Přihlásit

Břeclavsko se pere za "komárobijce" (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zdravotní ústav chce propustit experta Oldřicha Šebestu

Břeclav
Mezi starosty z Břeclavska ta zpráva vyvolala velký rozruch.
 Zdravotní ústav se z ekonomických důvodů chystá propustit odborníka přes komáry Oldřicha Šebestu. Expert roky sledoval v oblasti plné lužních lesů vývoj komářích larev a pak koordinoval postřiky proti tomuto dotěrnému a na Břeclavsku často přemnoženému hmyzu.
 "Byl hrazen z příspěvků ministerstva zdravotnictví, které nám ale byly výrazně proškrtány. Pokud budeme mít peníze, můžeme mít nadále i komářího odborníka," vysvětlil Bohumil Pokorný, ředitel Zdravotního ústavu se sídlem v Brně.
 Břeclav a její okolí trápí komáří kalamity opakovaně. Vážné problémy s tímto hmyzem zde měli vloni po jarní povodni a před tím například v letech 1995, 1996, 1997 či 2002. Před rokem zde byla situace natolik neúnosná, že lidé pár dní po vylíhnutí komárů vykoupili z obchodů veškeré repelenty, aby se mohli alespoň částečně chránit. A o tom, jak mezi komářími mračny trpěla zvěř v lužních lesích, by zdejší myslivci dokázali vyprávět hodiny.
 Šebestovo chystané propuštění se proto nelíbí starostům z Břeclavska. V pondělí odešlou na ministerstvo zdravotnictví a hlavnímu hygienikovi Michaelu Vítovi dopis se žádostí, aby situaci co nejrychleji řešili.
 "Propuštění doktora Šebesty nás jednoznačně poškodí. Ztráta kvalitní ochrany proti komárům bude mít vliv nejen na obyvatelstvo regionu, ale i na turistický ruch v Lednicko-valtickém areálu," je přesvědčen břeclavský starosta Dymo Piškula.
 Sám Šebesta chystanou výpověď komentovat nechtěl. "Snad existuje pár institucí, které by o mou práci mohly mít zájem," uvedl jen.
 Zprávy o počtu a vývoji komářích larev jsou pro lidi z jižní Moravy stejně důležité jako sněhové zpravodajství pro obyvatele horských oblastí. Břeclavsko je spolu se Znojemskem a Hodonínskem regionem, kde pole a louky pravidelně zaplavuje rozvodněná řeka Dyje. A komárům se ve stojatých vodách daří. Úkolem Šebesty bylo po léta tyto lokality monitorovat, sledovat vývoj larev a dávat instrukce a rady k postřikům.
 Obce se bez těchto pravidelných zásahů neobejdou. Jen Břeclav investovala za uplynulé tři roky do postřiků přes půl milionu korun.
 Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Brně Jana Marečka ale bude sledování komáří populace v blízkosti lidských sídel na Břeclavsku v příští sezoně zajištěno. Jak, to zatím přesně neví.
 Řešením může být, že tato data dodá externí firma. Hygieniky však bude zajímat výhradně výskyt komárů v blízkosti lidských obydlí, protože jejich úkolem je dohlížet na zdraví lidí, ne například lesní zvěře nebo celého regionu. "Pokud bude problém s tím, že srny hynou kvůli útokům přemnožených komárů, bude to problém týkající se zemědělců nebo lesníků," uvedl Mareček.
 Komáři se však nemnoží v těsném sousedství obydlené zástavby, ale v lužních lesích. Pokud nebudou včas a řádně zlikvidována jejich líhniště, nelze podle odborníků přemnožení zabránit a data o výskytu hmyzu v blízkosti obcí nebudou stačit k tomu, aby radnice mohly zorganizovat postřiky na správných místech.

"Bude to mít vliv na obyvatelstvo i na turisty."
 Dymo Piškula

Regionální mutace Mladá fronta Dnes - jižní Morava

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.