Přihlásit

Divočáky by měl ze zahrad zahnat speciální přípravek (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kojetice
Rozryté zahrady od divočáků trápí obyvatele Kojetic. Není to poprvé, ten problém se opakuje už několik let. Teď se však konečně rýsuje, že za pár dnů by zdejší majitelé zahrad mohli mít klid. "Všichni o tom dlouhou dobu vědí, ale nikdo s tím nic nedělal," zlobí se Ivo Blšťák, jeden z poškozených. Střekovská radnice majitele poničených zahrad odkazovala na ústecký magistrát. Ani tam se jim ale pomoci nedostalo, jen ujištění, že myslivcům říkají, aby přemnožená prasata víc stříleli. A rady, že si mají pořádně zabezpečit ploty. Jenže to by je museli zabetonovat. "Co s tím, opravdu nevím, snad jedině je vystřílet. Nejsou přemnožení jen u nás, ale v celé republice," řekl střekovský zastupitel Pavel Boček. V minulém volebním období, kdy byl místostarostou Střekova, se na něj kvůli tomu poškození lidé často obraceli, hlavně z lokality nad Novosedlickým náměstím a z Brné. Přiznává, že jim také nedokázali účinně pomoci. "Prasata prostě jdou za lepším, teď je láká hlavně spadané ovoce. Žádná překážka pro ně není nepřekonatelná, snad jedině plot s pořádnou betonovou podezdívkou," míní Boček. Blšťák řekl, že mají sice dřevěný plot, ale udržovaný, jablka posbíraná, listí shrabané a trávník posekaný. Přesto se divoká prasata dostala přes tři další zahrady až k nim a ryla tam. "Je to k vzteku, člověk se o zahradu stará a pak je to vniveč. Stojí to práci i peníze," dodal Blšťák. Naději jim nyní vlil lesní hospodář ve zdejší honitbě Josef Skokan. Slíbil zajistit speciální prostředek, který divočáky odpudí. "Je to přípravek s lidským pachem. Je velmi drahý, přijde na tisíce korun, ale účinný, je to vyzkoušené. Právě nám přišel, do konce týdne ho rozmístíme na napadená místa," řekl Skokan. Přípravek podle něj vydrží minimálně tři měsíce a pokud bude třeba, tak jej doplní.

Foto - DIVOČÁCI LIKVIDUJÍ POZEMKY. Troufají si i do těsné blízkosti obytných domů. Ivo Blšťákovi z Kojetic rozryla prasata velkou plochu udržovaného trávníku i záhony.
Foto - Deník/Marie Pihrtová

JITKA HADAŠOVÁ

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.