Přihlásit

Myslivecká kuchyně a ještě něco navíc (Kolínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bažantí polévka

1 bažant, cibule, máslo, hladká mouka, sušené houby, směs mražené nebo čerstvé zeleniny do polévky, polévkové koření, zelená petrželka, sůl
Z bažanta připravíme vývar. Měkkého bažanta vyjmeme, zbavíme kostí a kůže a nakrájíme na malé kousky. Vývar scedíme, zahustíme máslovou jíškou, provaříme a přecedíme. Přidáme zvlášť uvařené a scezené houby, zeleninu a bažantí maso, necháme přejít varem a dochutíme polévkovým kořením a solí. Při podávání posypeme nasekanou petrželkou.

Srnčí s hruškou

500 g srnčí kýty, 2 hrušky, 40 g másla, olej, strouhaný sýr, pepř, sůl
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupané hrušky (i kompot) zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky, které opečeme na másle. Řízky opečeme na oleji, rozdělíme na ně hrušky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

Myslivecká polévka

300 g jeleního masa s kostí, 1,5 l vody, sůl, 40 g másla, 1 menší cibule, 40 g hladké mouky, 1/4 l mléka, 100 g kořenové zeleniny, 200 g čerstvých hub, špetka pepře, petrželka Houskové knedlíčky:20 g tuku, 1 vejce, sůl, žemle, trochu mléka, strouhanka
- Tuk utřeme s vejcem a se solí, přidáme rozkrájenou žemli namočenou v mléce a zahustíme strouhankou. Tvoříme malé knedlíčky.
Maso opláchneme, kosti rozsekneme na menší kousky a zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi dvě hodiny. Na tuku osmahneme pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. Zředíme ji vývarem, přilijeme mléko, našleháme a povaříme. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a na plátky rozkrájené houby, které jsme chvíli dusili ve vlastní šťávě. Okořeníme a do polévky zavaříme na asi 4 minuty malé houskové knedlíčky. Nakonec přidáme nasekanou petrželku. Maso použijeme zvlášť.

Čevabčiči zámeckého lovčího

Maso z divočáka a hovězí přední 1:1, vejce, česnek, hladká mouka, bavorské nebo jiné malé párečky, grilovací koření, mletá paprika, mletý pepř, sůl, olej
Maso umeleme s cibulí, přidáme vejce, prolisovaný česnek, trochu hladké mouky, mletou papriku, mletý pepř, osolíme a dobře promícháme. Maso necháme jednu hodinu odpočinout. Párečky obalíme připraveným masem, posypeme grilovacím kořením a grilujeme. Během grilování potíráme olejem. Místo grilování můžeme čevabčiči upéci v troubě.

Jelení játra

1 kg jeleních jater, 200 g sádla, 2 cibule, pepř, sůl
Játra odblaníme a nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli (může jí být hodně), vložíme játra a prudce opečeme. Opepříme a před dokončením osolíme. Čas přípravy nesmí být dlouhý, aby játra neztvrdla. Podáváme s chlebem.

Vitaminový talíř

200 g hlávkového salátu nebo čínského zelí, 150 g karotky, 150 g kedluben nebo vodnice, 150 g ředkviček, 100 g zelených paprik, 100 g žlutých paprik, 150 g rajčat, 150 g okurek hadovek, 150 g kiwi nebo zahradních jahod, 150 g banánů nebo čerstvých broskví, 30 g řeřichy a petrželka na ozdobu, 300 g libovolné jogurtové zálivky (např. bílý jogurt promíchaný s utřeným česnekem, vodou, octem, cukrem a solí)
Na talíře upravíme nakrájený hlávkový salát nebo čínské zelí, na kopičku nastrouhanou čerstvou karotku, na hranolky nakrájené kedlubny nebo vodnici, na půlky překrájené ředkvičky, na nudličky nakrájené zelené a žluté papriky, na kolečka pokrájená rajčata, vroubkovým nožem nakrájené okurky, na plátky nakrájené oloupané kiwi nebo na půlky překrájené zahradní jahody, na kolečka nakrájené banány nebo nakrájené proužky z čerstvých broskví. Zeleninu a ovoce upravujeme podle druhů do jednotlivých kopiček, dbáme na barevný soulad. Vše přizdobíme řeřichou a zelenou petrželkou. Zvlášť v omáčníku podáváme dobrou jogurtovou zálivku.

Řezy s ananasovou polevou

200 g tuku, 170 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 250 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 50 g solamylu, strouhaná kůra z 1/2 citronu, ananasový kompot Poleva:200 g moučkového cukru, 2 lžíce ananasové šťávy, 1 lžíce citrónové šťávy - vše v míse utřeme. V míse třeme tuk s moučkovým a vanilkovým cukrem a postupně přidáváme vajíčka a mouku smíchanou s kypřicím práškem, solamylem a citrónovou kůrou. Nakonec vmícháme okapaný ananasový kompot. Těsto dobře promícháme, rozetřeme na vymaštěný plech a upečeme. Vychladlý moučník polijeme polevou.

Koláčky s ovocem

500 g hladké mouky, 200 g tuku, 30 g cukru, 3 žloutky, 30 g droždí, 7 lžic mléka, sůl; drobenka, ovoce
Připravíme kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, žloutky, sůl, mléko a rozehřátý vychladlý tuk. Zpracujeme těsto a necháme vykynout. Potom na vále skleničkou vykrajujeme bochánky, dáme je na vymazaný plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a necháme znovu kynout. Koláčky upečeme v troubě.

Plněné zvěřinové rolky

500 g jelení, daňčí nebo kančí vykostěné a odblaněné kýty, 1 cibule, aspik, divoké koření, sůl Náplň:250 g strouhaného tvrdého sýra, 100 g másla, 1 lžíce strouhaného křenu (krenex), sůl, mletý bílý pepř
- Najemno nastrouhaný sýr vyšleháme s měkkým máslem a křenem a dochutíme solí a pepřem. Kýtu uvaříme s cibulí, divokým kořením a solí. Měkkou kýtu necháme vychladnout a poté ji nakrájíme na velmi tenké plátky. Každý plátek lehce potřeme aspikem, natočíme na trubičky a dáme vychladit. Vychladlé rolky sundáme z trubiček a naplníme sýrovou náplní.

Vyšlo také v: Benešovský deník, Berounský deník, Boleslavský deník, Kladenský deník, Kutnohorský deník, Mělnický deník, Nymburský deník, Pražský deník, Příbramský deník, Rakovnický deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.